reakcije oporbe

Bartulica i Grmoja zabrinuti zbog incidenta u Beogradu

23.04.2021 u 14:01

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Domovinskoj pokreta Stijepo Bartulica izrazili su u petak zabrinutost zbog skidanja hrvatske zastave sa zgrade veleposlanstva Hrvatske u Beogradu, a Bartulica očekuje da hrvatska strana žestoko odgovori.

"Očekujem da će hrvatska strana žestoko odgovoriti, odmah, ne smije se to tolerirati niti jedne sekunde“, rekao je Bartulica novinarima u Saboru te apelirao da se hrvatska politika vodi sa malo više samopoštovanja.

Kazao je kako ga taj incident zabrinjava jer je to simptomatično za atmosferu u Srbiji, odnosno „protuhrvatsku histeriju“.

"Vidjeli smo kako je Vučić sklon zloupotrijebiti mjesta stradanja, kao što je Jasenovac. Srpski dužnosnici koriste svaku priliku kako bi odvukli pažnju sa svojih zločina 90-ih godina i relativizirali odgovornost za razne nemile događaje na ovim prostorima“, rekao je zastupnik DP-a.

Da je Most u Vladi, Biščević bi već bio u Zagrebu

Skidanje zastave zabrinjava, ali još više stav hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića, koji ništa bolje nije ni zaslužio kad se ne zna boriti za prava hrvatske manjine u Srbiji, kaže Grmoja.

Biščeviću spočitava da u javnosti polemizira sa stavovima predstavnika Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji kaže da je hrvatska zajednica u Srbiji izložena stalnom pritisku.

Biščević govori kako je u vrijeme Vučića vidljiv napredak prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, no mi taj napredak ne vidimo, a ne vide ga ni legitimni predstavnici Hrvata, naglasio je Grmoja.

Podsjetio je da Hrvati nemaju svog predstavnika u Skupštini Srbije, za razliku od srpske nacionalne manjine koja ima svoje predstavnike u Saboru, štoviše, oni odlučuju o vladajućoj većini.

„Da odgovorna Vlada upravlja Hrvatskom i da je Most u Vladi, Biščević bi već bio u Zagrebu“, poručio je Mostov zastupnik.