FIMI MEDIA

Barišić Thompsonu nudio 200 tisuća eura, on tražio 515

23.10.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Dovršavajući svoju obranu na kraju koje se ispričao svima što su zbog njegovih nedjela ispaštali, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić ponovio je da je bivšem premijeru odnio dva milijuna eura u vilu u Kozarčevoj, a govorio je i o plaćanju pjevača, stranačkih dužnosnika i koalicijskih partnera iz HDZ-ova crnog fonda.

'Bez da sam ga pitao Sanader mi je usput rekao da je to za lobiranje za lakši i brži ulazak u EU', ispričao je Barišić. Kazao je da je novac Sanaderu donio u dva navrata, od kojih je prvi puta s njim u kući bila i supruga, dok je drugi put bio sam.

'Sve je to potvrdio i moj vozač koji me dovezao i odvezao, a kasnije uzeo i samsonite kofer, u kojem sam donio novac, kako bi ga bacio', posvjedočio je Barišić. Sanaderu je, kaže, novac znao davati i u njegovu uredu u vladi. 'Uvijek sam u torbi imao novaca i prema potrebi bi ga izvadio i dao. To je na žalost tako, ja sam dao priznanje i ovdje ga samo potvrđujem', rekao je Barišić.

Ponovio je tvrdnje iz istrage da je 500 tisuća kuna odnio tadašnjem predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Vladimiru Jordanu te 1,2 milijuna kuna čelniku bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Boži Ljubiću, iako su oni to odbacili.

Suprotno Ljubićevu iskazu, Barišić je posvjedočio da mu je 1,2 mil kuna dao u hotelu u Tučepima na ručku koji pamti po 'velikim prstacima na stolu'. Sve je, kaže, bilo unaprijed dogovoreno, na inicijativu Ive Sanadera i Luke Bebića koji je za to bio jako zainteresiran. Iako je kazao da ne želi govoriti o plaćanju Nini Badrić i Mati Miši Kovaču spomenuo je Thompsona kojemu je obećana naknada da u kampanji ne nastupa niti za jednu stranku.


S Thompsonom je, kaže, bilo dogovoreno da dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta, a nakon kampanje je došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zamljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić, nakon dogovora sa Sanaderom, isplatio novac navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić.

Rekao je i da se HDZ odlučio na kupnju Hrvatskog lista i Osječke televizije, nakon što je već preuzeo udio na televiziji Z1, kako ne bi bio na udaru medija. Ponovio je da je za Sanadera u tri galerije kupovao slike koje bi on prethodno odabrao, da je za tadašnjeg dečka njegove kćeri nabavio sponzorski automobil, kao i da je bivšem premijeru preko svog prijatelja iz Italije nabavljao odijela.

'U potpunosti sam svjestan da sam se ponašao kako nisam smio, ali to je bilo takvo vrijeme u kojem sam riskirao da bih se povratio u život zbog svega što je ostalo iza mene', pokajnički je zaključio Barišić. Rekao je i da nikada ranije nije bio u sukobu sa zakonom te da se na priznanje odlučio zbog ublažavanja vlastite savjesti.

'Iako sam svjestan da ću biti kažnjen nisam imao snage boriti se protiv istine', kazao je Barišić, ispričavajući se svima koji su zbog njega ispaštali, odgovarali ili imali neugodnosti. Suđenje u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi nastavlja se idući tjedan kada bi svoju obranu trebao iznijeti bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček.