SVJEDOČIO JOSIP PROTEGA

'Barišić me tražio da otpustim direktora jer se nije sviđao Nevenki Jurak'

17.09.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu na suđenju za Fimi mediju svjedočio je bivši šef uprave HPB-a Josip Protega. U aferi Fimi media sudi se Ivi Sanaderu, Ratku Mačeku, Mladenu Barišiću, Branki Pavošević, Nevenki Jurak, HDZ-u i Fimi mediji

Josip Protega bio je predsjednik uprave HPB-a od 2003. do 2009.Pojasnio je da je HPB angažirala tvrtku Fimi media nekoliko puta, još dok to nije bila renomirana kompanija na području marketinga, a na poslove s njima potrošili su između pet i šest milijuna kuna. Kazao je da je prvi put HPB surađivao s Fimi medijom 2006. u vrijeme Božića.

'Fimi media bila je pozvana na natječaj za marketinšku kampanju, ali njihovi uvjeti nisu bili povoljni tako da nisu prošli na natječaju. Ipak, ponudili su nam promotivne materijale koje smo prihvatili i to je bio prvi posao. A Fimi mediju je preporučio Mladen Barišić koji je dogovorio da se ja i Nevenka Jurak sastanemo. Nakon toga održao sam još jedan sastanak s njom i kolegama iz marketinga HPB-a. Nakon prvog sastanka odbili smo suradnju, jer ponuda nije bila povoljna, ali rekli smo da ćemo ih zvati na nekom drugom natječaju', prepričao je Protega i rekao da ga je po tom pitanju kontaktirao i Mladen Barišić.

Upitan je li Barišićevo posredovanje bilo odlučujuće, Protega tvrdi da nije i objašnjava da je odlučujuća bila cijena: 'Zato smo i odbili suradnju u početku, jer nije bila povoljna cijena.' Ipak, kasnije je kazao da vjerojatno nikada ne bi surađivao s Fimi medijom da nije Barišića, jer 'nikada ne bi došao do saznanja da ta tvrtka postoji'.

'Htio sam udovoljiti Barišiću, jer je bio državni tajnik u Ministarstvu financija, a to je resor u koji je banka spadala. Mi smo htjeli podršku Vlade, ministarstva i politike općenito pa sam Barišića i tražio da nam preporuči državne tvrtke koje bi bile klijenti banke. Ja sam taj odnos s Barišićem nastojao održati korektnim tako da on pomogne nama, ali i mi njemu - no ne na štetu banke. Tako smo angažirali Fimi mediju', rekao je Protega.

Kada mu se predočio iskaz iz istrage u kojoj je rekao da je Barišić znao biti neugodan i da je bio blizak sa Sanaderom, Protega je to ponovno potvrdio. 'Kada Fimi medija nije prošla na prvom natječaju, čuo sam da Barišić priča da nisam kooperativan. Nisam želio da se to govori o meni. Kako se nismo mogli probiti na tržište bez potpore politike, a Barišić je forsirao suradnju s Fimi medijom, htjeli smo mu udovoljiti', odgovorio je Protega na inzistiranje tužiteljice da objasni prirodu pritisaka Barišića na HPB.

HPB je godišnje trošio 50 milijuna kuna na poslove marketinga, a na Fimi mediju je ukupno 'otpalo' pet do šest milijuna kuna, rekao je Protega

'Barišić mi je rekao da je Fimi media tvrtka bliska HDZ-u, da pomaže stranci i da bi bilo dobro da se angažiram. Znam da je Nevenka Jurak direktno kontaktirala s čelnicima marketinga i drugim stručnim službama. Kontaktirala je s direktorom marketinga Franjom Simkovićem', rekao je Protega, a na pitanje je li ikada bio na sastanku u Carinskoj upravi rekao je da je bio i da je tema sastanka bila suradnja s Fimi medijom: 'Tada je dogovoreno da ćemo potpisati dva ili tri ugovora s Fimi medijom.'

'Meni je poznato da je Jurak bila u sukobu sa Simkovićem te me Barišić zato tražio da ga smijenim. Nisam ga poslušao i otada smo bili u nemilosti Barišića', pojasnio je Protega do koje granice su pritisci iz Fimi medije i HDZ-a sezali. Rekao je i da su angažirali Fimi mediju za marketinške konzultacije koje nitko nije koristio, a mjesečno su ih plaćali sto tisuća kuna. 'Što se tiče emitiranja spotova na televiziji Z1, banka je kupovala prostor tamo gdje je Fimi medija imala najpovoljnije cijene, a to je bilo na HTV-u i Z1. Fimi medija je imala ekskluzivne ugovore prema kojima smo mi dobivali najpovoljnije cijene medijskog prostora', objasnio je Protega.

U unakrsnom ispitivanju, odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković pitala je Protegu je li točno da je Hrvatski rukometni savez tražio da 'surađuju' u organizaciji Svjetskog rukometnog prvenstva na što je Protega odgovorio potvrdno: 'Tražili su da direktno sudjelujemo s četiri milijuna kuna, što je puno više od onoga što je od nas tražila Fimi medija preko koje smo sponzorirali prvenstvo milijunom kuna.' Na dodatno pitanje Protega je kazao da je HPB godišnje trošio 50 milijuna kuna na poslove marketinga, a na Fimi mediju je ukupno 'otpalo' pet do šest milijuna kuna

Ivo Sanader s njim, kako reče, osobno nije nikada kontaktirao. Upitan je li mu ikada Barišić pomogao u angažmanu državnih poduzeća, rekao je kako mu je u nekoliko navrata osigurao kontakt s predsjednicima uprava državnih tvrtki pa je tako konkretno na njegov poticaj došlo do kontakta i posla s društvom Crosco. Protega je rekao da je njegov dojam bio da su Barišić i Sanader u bliskim odnosima.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 19. rujna u 10 sati svjedočenjem Milivoja Mikulića i Marija Lovinčevića iz HAC-a.