MINISTAR U ZADRU

Barišić: Licenciranje ravnatelja najkasnije sljedeće godine

30.03.2017 u 16:33

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić rekao je u četvrtak na Državnome stručnom skupu za ravnatelje predškolskih ustanova kako uvođenje sustava licenciranja ravnatelja, za koje je u Hrvatskoj obveza preuzeta prije nekoliko godina, očekuje ove ili najkasnije sljedeće godine.

'Prošle godine je ekspertna radna skupina izradila kriterije za izbor ravnatelja', rekao je ministar napomenuvši kako je riječ o međunarodnom projektu koji je vodila rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

'Ravnatelj će morati ispuniti određene uvjete da bi se mogao natjecati za taj posao. Riječ je o programu koji pokazuje kako je Agencija za odgoj i obrazovanje u nizu od desetak godina znatno unaprijedila rad i usavršavanje. Svakako je prigoda da se vidi kakvo je stanje, s obzirom na to da je Hrvatska prije nekoliko godina sa svojom predškolom, s kojom se ističe kao jedna od vodećih zemalja u Europi po sudjelovanju u programu predškole, uključila predškolu kao jedan obvezni program. Na taj način produljili smo školovanje s osmogodišnjeg na devetogodišnje, a svakako je vidan napredak i u postocima sudjelovanja u predškolskim programima i vrtićima. Tu Hrvatska još uvijek zaostaje za europskim prosjekom s naših 75 posto uključene djece u program predškole', rekao je Barišić.

Cilj Hrvatske je do 2020. godine postići sudjelovanje djece na 90 ili 95 posto u programu predškole, pojasnio je ministar Barišić na Državnome stručnom skupu za ravnatelje predškolskih ustanova koji se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održava u Hotelu Kolovare u Zadru.