pravnici u gospodarstvu

Barbić: Član Nadzornog odbora ne smije slušati samo onoga tko ga je postavio, nego brinuti o interesima dioničkog društva

18.05.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Jakša Barbić je u srijedu na susretu pravnika u gospodarstvu u Opatiji ustvrdio da član nadzornog odbora (NO) ne smije slušati samo onoga tko ga je postavio, nego mora brinuti o interesima dioničkog društva

Akademik i pravnik Barbić izlagao je na 60. susretu pravnika u gospodarstvu na temu odgovornosti člana NO za štetu u dioničkom društvu.

Istaknuo je da član NO može snositi kaznenu i prekršajnu odgovornost zbog propusta u svom djelovanju, a može biti odgovoran i za nadoknadu nastale štete društvu. Član NO mora imati sposobnosti za obavljanje tog posla, a to znači da samostalno i bez ičije pomoći može sagledati unutarnji život društva, a to se odnosi, među ostalim, i na poznavanje tržišnih uvjeta te procjene financijskog izvještaja, naveo je.

Ako član NO ne može razumjeti te elemente, ne može, kaže Barbić, ni raspravljati niti donositi odluke.

"Član NO mora voditi računa o zaštiti kapitala, odnosno interesu dioničara, ali to ne smije biti jedini interes. Treba djelovati u cilju zaštite radnika, da imaju dobre uvjete rada i pristojne plaće, jer su zadovoljni radnici preduvjet za kvalitetno poslovanje. Na kraju, treba voditi računa i o općem interesu, a to je uključenost društva u društvenu sredinu", kazao je.

Dužnosti člana NO su sudjelovanje na sastancima, raspravljati i donositi odluke, rekao je, dodajući da bi morao glasati o svim točkama i izjasniti se za ili protiv.

Ako se nalazi u sukobu interesa, to mora istaknuti te ne sudjelovati u raspravi i glasanju o određenom pitanju, a ako je to nemoguće morao bi podnijeti ostavku na tu funkciju, rekao je Jakša Barbić.

Miladin: Glavne teme skupa status turističkog zemljišta i politika zapošljavanja

Predsjednik organizatora skupa, Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu Petar Miladin ustvrdio je da ta struka doživljava turbulentne promjene i mora odgovoriti na te izazove. Istaknuo je da su na ovogodišnjem skupu dvije središnje teme. To su pitanje rješavanja statusa turističkog zemljišta, koje izaziva ozbiljne probleme u praksi te politika zapošljavanja i ugovorni odnosi vezani uz nju.

Predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin naveo je da bi trebalo što prije donijeti pravilnik koji bi odredio visinu zakupa turističkih zemljišta. Naveo je da je po procjenama strukovnih udruga, najviša razina zakupa koje bi turistička poduzeća mogla plaćati za državna zemljišta 10 posto dobiti djelatnosti smještaja.