AMERIKA NA RASKRIŽJU

Barack Obama u raljama abortusa

16.03.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Cijeli projekt zdravstvene reforme, najvažnije obećanje američkog predsjednika Baracka Obame mogao bi pasti na pitanju abortusa

Šefica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi očajnički pokušava osigurati većinu. Svi republikanci će sigurno glasovati protiv, a od 253 demokrata u predstavničkom domu za prolazak zakona potrebna je najmanje 216 glasova. Među upitnima je skupina demokratskih zastupnika katolika sa Srednjeg zapada koji se protive pobačaju.

Zahvaljujući odluci Vrhovnog suda iz 1973, pobačaj je pravno zaštićena kategorija te ni Kongres ni jedna država posebno ne može ga više zabraniti. Ali zahvaljujući određenim amandmanima, država ne može financirati pobačaje osim u slučajevima silovanja, incesta ili spašavanja života majke.

Pitanje je sada hoće li novim Obaminim zakonom zdravstvene skrbi više državnog novca trošiti na pobačaje. Obama tvrdi da neće, a protivnici zakona tvrde da hoće.

Obama je u predizbornoj kampanji za predsjednika SAD-a poručivao da će pokušati pomiriti dva suprotstavljena tabora na način da se zajednički bore protiv raširenih društvenih problema povezanih s temom poput smanjivanja broja neželjenih trudnoća. Ipak, malo je zajedničkog između ludi koji misle da je pobačaj osnovno ljudsko pravo i onih drugih koji smatraju da je u pitanju najobičnije ubojstvo.

U cijeloj priči oko pobačaja najviše bi mogli profitirati homoseksualci. U posljednjih 15 godina većina američkih saveznih država priznala je neki oblik gay brakova. Sada Obama želi da homoseksualci mogu otvoreno služiti vojsku bez skrivanja svoje seksualne orijentacije. Iako se konzervativci i dalje otvoreno protive tome, polako im argumenti izmiču iz ruku, jer teško ih je optužiti da razaraju tradicionalne obiteljske vrijednosti na primjeru kada ih žele prihvatiti ili kada žele služiti svojoj domovini. Također, homoseksualna prava se savršeno uklapaju u američku tradiciju ljudskih prava dok se pobačaj ne uklapa u tu priču, jer se sudaraju prava majke i fetusa. Zbog toga možda homoseksualci brže ostvaruju ciljeve od pobornika pobačaja.

Naravno, u svemu veliku ulogu igra i vjera, posebno u vremenu kada je ekonomija na koljenima. Bijeli evangelisti najpouzdanije su biračko tijelo republikanaca i u velikoj mjeri utječu na stranačku platformu. Njih svega, oko 23 posto vjeruje da postoje dokazi da je čovjek kriv za globalno zatopljenje. Isti postotak otprilike vjeruje i u evoluciju. Demokratski birači vjeruju u 'čudne' stvari. Dvostruko više demokrata od republikanaca vjeruje u reinkarnaciju, duhovnu energiju i astrologiju, ali takve ideje imaju malen utjecaj na političke platforme, jer još nitko od njih nije pokušao proširiti ideju da ćete se sljedeći put roditi kao žohar ako na izborima date svoj glas republikancima.

Barack Obama se zbog toga svakodnevno trudi prikazati dobrim kršćaninom i obiteljskim čovjekom, ali bez obzira na sve, ima malo uspjeha kod religioznih birača. Svega 35 posto ljudi koji idu u crkvu češće od jednom na tjedan odobrava ono što on radi. Čak i religiozni ljevičari gunđaju iako je u kampanji uvjerio napredne i idealistične kršćane da je jedan od njih.
Ipak, do sada se tijekom njegova mandata povećalo siromaštvo, zdravstvene reforma je upitna, labavija imigracijska politika nije pala na plodno tlo, a ratovima iz Bushove ere još nema kraja.

No na vjerskoj desnici novi, mlađi, manje konfliktni lideri dolaze. Unatoč tome, Obama nikad neće osvojiti mnogo glasova konzervativaca s vjerske desnice. Da povrati povjerenje vjernika slijeva, sve što treba učiniti je uspjeti. Za to će trebati mnogo takta i sposobnosti uvjeravanja demokratskih protivnika pobačaja da podupru njegov zakon. Pobožni naprednjaci će ga dizati u nebesa ako uspije.