u posjetu poljskoj

Banožić: Nisam imao jasnu komunikaciju s Uredom Predsjednika od svibnja

10.01.2022 u 19:57

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu Poljskoj. S poljskim kolegom razgovarao je o odnosima Hrvatske i Poljske, sudjelovanju u NATO-ovim aktivnostima, sigurnosnoj situaciji na istoku Europe, ali i u našem okruženju. Komentirao je i kako to da načelnik Glavnog stožera nije s njim u Poljskoj

'Načelnik Glavnog stožera je u službenom posjetu Bruxellesu. Sa mnom je zapovjednik kopnene vojske i zapovjednik 5. gardijske oklopne mehanizirane brigade', kazao je ministar obrane Mario Banožić za RTL Danas s kojim su razgovarali u veleposlanstvu RH u Varšavi.

Na pitanje jesu li se odnosi između njega i Hranja popravili s obzirom da je tražio njegovu ostavku kazao je: 'Nisam tražio ostavku nego definiciju po kojoj bi poštivao Zakon o obrani. Nemamo trenutno problema, komuniciramo o svemu što su izazovi opremanja i modernizacije vojske. Nastojimo zatvoriti priču borbenih oklopnih vozila.'

Banožić je kazao da se još priprema odluka o Bradleyjema te da vode razgovore s Amerikancima o tome. Poručio je kako je siguran da će 'doći do najbolje odluke za vojsku'. 

Banožić je kazao da u prvom kvartalu dolaze prva dva Blackhawk helikoptera, a uvjeren je da će istom takvom dinamikom doći i druga dva. Istaknuo je kako na taj način 'uvodimo zapadnu tehnologiju', a rješavat ćemo se 'materijalnih resursa istočne tehnologije'. 

Na pitanje da je bilo najava da će prvi helikopteri doći ovoga siječnja, Banožić je kazao da je to bilo tumačenje fiskalne godine u Americi koja počinje krajem rujna.

'Naša godina promatra prvi kvartal, to je ožujak 2022.', kazao je te komentirao i tko je odgovoran što se kasni s izgradnjom hangara. 

S obzirom da će se sastati u Francuskoj s ministrima obrane i vanjskih poslova, na pitanje je li se konzultirao s Uredom predsjednika o tome, Banožić je kazao da nije.

'Nemam to praksu raditi. Nisam imao jasnu komunikaciju s Uredom predsjednika od petog mjeseca. Ja imam svog predsjednika Vlade i razgovaramo o stavovima, pitanjima i funkcioniranju Ministarstva obrane. Ovo je sastanak na razini ministra obrane i predsjednika republike', kazao je Banožić.

Na pitanje je li resor obrane talac odnosa njega i predsjednika, a država talac odnosa predsjednika i premijera, Banožić je kazao da on to ne bi stavljao u taj kontekst.

'MORH ima svoje zakonske pozitivne propise u kojima jasno piše koja su čija zaduženja, zna se kako se donose proračuni i planovi, u suradnji s Glavnim stožerom i vojskom. Treba poštivati zakone i tada neće biti problema', kazao je Banožić.