oproštaj u morh-u

Banožić na komemoraciji za generala Tusa: Simbol hrvatske odlučnosti u obrani

07.09.2023 u 13:40

Bionic
Reading

U Ministarstvu obrane u četvrtak je održana komemoracija za umirovljenog stožernog generala Antona Tusa, prvog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH), koji je preminuo u utorak u Zagrebu u 93. godini

''Postoje ljudi koji su u svojim stavovima, znanjem i autoritetom jačali nadu u naše vlastite sposobnosti, vjeru u uspjeh, vjeru u pobjedu. Jedan od njih je stožerni general Anton Tus, simbol hrvatske odlučnosti u obrani i stvaranju domovine i simbol želje za stvaranjem jake i moderne Hrvatske vojske, a posebno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva'', kazao je na komemoraciji ministar obrane Mario Banožić.

Od stožernog generala Tusa oprostio se i zamjenik načelnika GS OSRH, general pukovnik Siniša Jurković.

''Na samom početku agresije na Hrvatsku, stožerni general Tus odazvao se pozivu domovine i stavio na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju, što je svima nama dalo snagu i nadu da smo se u stanju nositi s nadmoćnijim neprijateljem'', kazao je Jurković.

Dodao je kako je Tusovo pristupanje u redove Hrvatske vojske (HV) u rujnu 1991. i ustrojavanje Glavnog stožera OSRH bilo ključno za HV kako bi se u presudnim trenucima obranila RH.

  • +11
Komemoracija za umirovljenog stožernog generala Antuna Tusa Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

''Generalove vojničke sposobnosti bile su upravo to što je u to vrijeme trebalo Hrvatskoj vojsci'', zaključio je Jurković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je nakon komemoracije kako je neizmjerno velika uloga generala Tusa u postavljanju temelja Hrvatske vojske kao prvog načelnika GS OSRH te da će ga pamtiti generacije.

Posljednji ispraćaj stožernog generala Antona Tusa održat će se danas na zagrebačkom groblju Mirogoj u 15 sati. Tom prilikom piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršit će iznad Mirogoja počasni prelet zrakoplovima MiG-21 u znak počasti preminulom generalu Tusu.