ministar obrane

Banožić: ‘I ja sam bio u Oluji, kao dijete. Jako se dobro sjećam događaja...‘

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 03.08.2022 22:34
  • Objavljeno 03.08.2022 u 22:34
Mario Banožić

Mario Banožić

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

O situaciji s protupožarnim zrakoplovima koji su zapeli na remontu, stanju u Oružanim snagama te predstojećoj proslavi Oluje i odnosu s predsjednikom u Dnevniku HTV-a govorio je ministar obrane Mario Banožić

Komentirajući činjenicu da kanaderi i Air Tractori nisu spremni u ugovorno definiranim rokovima ministar Mario Banožić je kazao u Dnevniku HRT-a kako treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata i rade u svim mogućim uvjetima, dodao je podsjetivši na jučerašnje požare na šibenskom području.

'Naravno da bi bila određena komocija kod planiranja materijalnih resursa ali mi danas uspijevamo sve odraditi. U zadnja dva tjedna pružili smo pomoć i u Sloveniji te BiH, tako da u ovom trenutku ugroze za hrvatske građane nema. Dinamički plan sa Zrakoplovno-tehničkim centrom (ZTC) je bio ugovoren 15. kolovoza prošle godine i aktiviran u veljači, ali se to nije dogodilo', odgovorio je ministar na konstataciju da bi sve bilo lakše uz 10 protupožarnih zrakoplova.

Vezano za kašnjenje remonta zrakoplova kazao je kako su nekoliko mjeseci dolazile informacije o tome da se događa, međutim u razgovorima sa ZTC-om kaže 'dobivao je uvjeravanja da će sve biti u redu'.

'Ja jedino mogu tražiti da zrakoplov dođe, a kad završi sezona, kad vidimo koji su izazovi - moći će se konkretnije razgovarati', dodao je.

Komentirajući činjenicu da zapovjednik HRZ-a Michael Križanec nije mogao konkretno reći da se varijanta sa 4+3 zrakoplova biti dovoljna Banožić je kazao: 'Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi a mi s ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu'.

Odgovarajući na pitanje što misli o tome da neki djelatnici tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora rade u tvrtkama u inozemstvu kazao je kako ne može ulaziti u operativne procese ZTC-a te da to rješava Uprava. MORH se u ovom slučaju nalazi u ugovornom odnosom, a djelatnike koji to rade, smatra - svakako treba sankcionirati.

Banožić je potvrdio je da neće biti na primanju ratnih zapovjednika na obljetnicu Oluje, u organizaciji predsjednika Zorana Milanovića. Kazao je kako je od jutra zauzet aktivnostima - od polaganja vijenaca na Mirogoju, svečane Akademije, sastanka sa zapovjednikom garde Minnessote, susretom s braniteljima s ministrom Medvedom i premijerom.

Objasnio je na što je konkretno mislio kad je na današnjoj konferenciji za novinare spomenuo 'skandal s udrugama'.

'Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio 95. godine, isto kao i 91. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo', rekao je Banožić. Zaključio je da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!