MILANOVIĆ IZ BRUXELLESA

'Bankarskom unijom svi gube dio suvereniteta'

14.12.2012 u 18:56

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović izjavio je nakon sastanka Europskog vijeća na kojem se raspravljalo o bankarskoj uniji da su pregovori bili dugi jer je očito da je svakome bitan svaki zarez

'Stvari idu svojim tokom, Europa se integrira na jednoj drugoj, višoj razini koja je nužna jer je očito da drugačije ne ide', kazao je premijer.

Prema njegovim riječima, Europa je na neki način stavila kočiju ispred konja s monetarnom unijom, a zanemarila je bankarsku i fiskalnu uniju i sada se polako ide u tom smjeru. 'Mislim da je ovo definitivna pobjeda eura i koliko god situacija bila teška i bit će još uvijek neko vrijeme komplicirana, stvari su danas stabilnije nego su bile prije godinu dana', mišljenja je Milanović.

Na pitanje hoće li Hrvatska ući u bankarsku uniju Milanović je kazao da će 'u tu bankarsku uniju ući ogromna većina država'. 'Pričekajmo prvo da uđemo u Europsku uniju, ali razmišljajmo o svim tim opcijama. Prva realnost nam je Schengen, to moramo ostvariti što prije da bismo se slobodno mogli kretati', poručio je hrvatski predsjednik Vlade. Dodao je da je euro hrvatska perspektiva. 'Euro je, to piše u članku 4 ugovora, moneta, novac Europske unije, koliko god to neki negirali', izrecitirao je premijer, ali je dodao s dozom opreznosti da ćemo brzinu kojom ćemo krenuti u tom pravcu morati dobro iskalkulirati.

Objasnio je da bankarsku uniju najviše traži tržište i investitori i to je neka vrsta sigurnosti. 'Ova kriza je kreirala veliku nesigurnost. Biti u bankarskoj uniji je načelno dobra stvar. To je jamstvo investitorima da ste na sigurnom terenu. Naravno, kao i svima, ovi procesi nam oduzimaju dio suvereniteta, i Nijemcima i Hrvatima', naglasio je premijer.