MILANOVIĆ PO BANKAMA

'Bankari će imati manje bonuse i plaćetine. Bit ćemo dosadni kao udav'

10.09.2015 u 10:35

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila prijedloge zakona koji bi trebali riješiti problem zaduženih u švicarskim francima. Premijer Milanović poručio je da je ovo prije svega mjera namijenjena građanima, na kojoj se radilo godinama, no najavio je i nove korake ako Kukuriku koalicija ostane na vlasti. Provjeravat će se, kazao je, zašto su kamatne stope na više godišnje aranžmane toliko veće nego u drugim zemljama EU-a, i pritom će, dodao je, 'biti dosadni kao udav'

Izmjenama dvaju zakona - o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, Vlada predlaže konverziju kredita u švicarskim francima te s valutnom klauzulom u švicarcima na dobrovoljnoj bazi, ovisi o odluci potrošača, i to za sve kredite u švicarcima koji su u otplati, koji su prodani ili na bilo koji način ustupljeni trećoj strani i sl., no ne i na kredite koji su redovno ili prijevremeno otplaćeni.

Također, predviđa se i mogućnost konverzije takvih kredita koje su podigle fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, obrtnicima, trgovcima pojedincima te nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Načelo konverzije kredita je to da se položaj potrošača kredita u francima izjednači s onim u kojima bi bili da su ih uzeli u eurima. Uključili smo najveći broj građana koje smo mogli uključiti, svi koji odgovaraju osobnom imovinom i koji su bili dovedeni u neku vrstu dužničkog ropstva. Cijeli proces treba dovršiti u 45 dana, banke neka se odmah počnu pripremati', kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Hrvatski bankarski sektor, tvrdi Lalovac, neće biti ugrožen. 'Imamo jedan od najkapitaliziranijih sustava u Europi, neće utjecati na likvidnost banaka. Građani će napokon moći živjeti punim plućima. Ovo je jedna od najsnažnijih mjera kojom želimo pokazati da vlada Vlada, a ne banke', rekao je Lalovac.

Na Vladino rješenje osvrnuo se i premijer Zoran Milanović kazavši kako neki u Saboru misle da se ovim napadaju banke. 'Nama su građani prvi i drugi, a trećeg nema. Tri godine smo vrlo oprezno prilazili ovom problemu, išli korak po korak, nismo udarali po bankama, ali što je puno je puno. Zlatni dobitnik svih ovih godina su bile banke. Ovo će pogoditi i bankarske menadžere koji će imati manje bonuse i plaćetine', kazao je Milanović.

Najavio je Milanović i daljnje korake ako SDP ponovno osvoji vlast. 'Postavit ćemo pitanje zašto su kamatne stope na višegodišnje aranžmane toliko visoke i više od kamatnih stopa u drugim članicama. Bit ćemo dosadni kao udav dok svakome ne bude jasno zašto mora plaćati 2,5 puta veću stopu nego u Njemačkoj. Nema ishitrenih mjera, ali to se treba otvoriti.

Tražit ćemo do zadnje decimale zašto je kod nas toliko, a u Estoniji toliko. To nije knjigovodstveno pitanje, to je životno pitanje. Nadam se da je ovo bio jasan jezik, ovo nije jezik ulice. Ovo je jezik ulice Donjeg grada', zaključio je Milanović.