3,6 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE

Bank of America spremna platiti jer je izazvala krizu

07.01.2013 u 19:08

Bionic
Reading

Bank of America (BoA) pristala je platiti državnoj hipotekarnoj agenciji Fannie Mae 3,6 milijardi dolara odštete u sklopu nagodbe u sporu oko drugorazrednih hipotekarnih stambenih kredita koji su svojedobno uzrokovali međunarodnu financijsku krizu, izvijestili su u ponedjeljak europski mediji

BoA će također otkupiti 30.000 hipoteka ukupne vrijednosti 6,75 milijardi dolara i platiti dodatnih 1,3 milijardi dolara naknade, čime se njezin ukupni trošak povezan s tim sporom penje na 11,65 milijardi dolara, izvijestio je BBC.

annie Mae ustvrdila je pred sudom da joj je Bank of America prodavala svoja neneplativa potraživanja po stambenim kreditima u razdoblju između 2000. i 2008. godine. Agencija inače podupire američko tržište hipotekarnih zajmova, koje se urušilo 2008. zbog pucanja balona na tržištu nekretnina.

Prije financijske krize u 2007. i 2008. banke su spajale potraživanja po stambenim kreditima i prodavale ih kao investicijske proizvode koji su tada bili vrlo popularni.

Zbog pucanja balona na tržištu nekretnina mnogi vlasnici hipoteka nisu mogli vraćati svoje dugove i vrijednost ulaganja naglo se urušila, uz katastrofalne posljedice po banke širom svijeta.

Fannie Mae i druga američka državna hipotekarna agencija Freddie Mac izgubile su u toj krizi više od 30 milijardi dolara, dijelom i zbog ulaganja u drugorazredne hipotekarne kredite. U pomoć im je pritekla američka vlada.

Ukupno su američki porezni obveznici platili više od 140 milijardi dolara kako bi financijske tvrtke održali na životu.