tržište rada

Bandićeva stranka prozvala novu gradsku vlast: Brutalni napad na korisnice mjere roditelj odgojitelj

25.11.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Iz Stranke rada i solidarnosti u četvrtak su prozvali zagrebačke gradske vlasti da su ukidanjem mjere roditelj odgojitelj izvršili "brutalan napad" na žene korisnice te mjere, proglašaujući ih nesposobnima da same izaberu na koji način uravnotežiti obiteljski i poslovni život

"Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, svjedoci smo brutalnog napada na žene i majke koje su korisnice mjere roditelj odgojitelj", priopćili su iz stranke kojoj je do smrti na čelu bio bivši gradonačelnik Milan Bandić.

Protive se da je razlog ukidanja te mjere isključenost žena s tržišta rada, odnosno njenog štetnog učinka, prozivajući gradske vlasti da korisnice mjere proglašuju nesposobnima da same izaberu na koji način će ostvariti ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života.

Ističu kako su se, dok je mjera donesena 2016. bila na snazi, uvjerili u njene pozitivne učinke u smislu povećanja nataliteta, ali i u vidu brige i solidarnosti za obitelj.

Broj trećerođenog i svakog sljedećeg djeteta porastao za 30 posto

Iz Stranke rada i solidarnosti tvrde kako je u razdoblju od 2016.-2020. broj trećerođenog i svakog sljedećeg djeteta porastao za 30 posto, unatoč pandemiji i potresu koji je zadesilo Zagreb.

Kažu i kako je najveći udio korisnika, koji su prekinuli radni odnos zbog korištenja mjere roditelj odgojitelj, bilo zaposleno u gospodarskim granama s vrlo niskim i ispodprosječnim mjesečnim prihodima, što posljedično dovodi do mirovina nedostatnih za dostojan život čovjeka.

Stoga se, dodaju, nameće zaključak da se pozivajući na europsku literaturu i istraživanja zanemaruju socijalne i ekonomske prilike u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj.

"Žene su ne tako davno izborile svoja prava, a ovakvim omalovažavanjem majki korisnica mjere od strane onih koji se diče svojim feminističkim vrijednostima, iste se ponovno vraća u ona bolje zaboravljena vremena". zaključuju u priopćenju.