DPU PODUPRLO PALADINO

Bandić Zagreb permanentno pretvara u sajmište

10.10.2016 u 10:58

Bionic
Reading

Društvo povjesničara umjetnosti (DPU) Hrvatske iskazalo je priznanje i potporu Zrinki Paladino, zamjenici pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba, koja je javnosti otkrila mehanizam izdavanja dozvola za postavljenje objekta nadstrešnice na Preradovićevu trgu koji je izazvao masovni prosvjed građana i stručnjaka

U priopćenju kojeg potpisuje Zvonko Maković, predsjednik DPU-a, napominnje se da oni godinama prate i javno prosvjeduju protiv komercijalne eksploatacije javnih prostora s atributom kulturnog dobra.

‘To se osobito tiče Jelačićeva i Preradovićeva trga te trgova-parkova u sklopu urbanističko-arhitektonske cjeline Zelena ili Lenucijeva potkova. Spomenička sredina rabi se kao sirovina i kulisa za ugostiteljstvo i industriju zabave, javni prostori u središtu grada pretvaraju se u permanentno sajmište, a stalni ili privremeni objekti narušavaju njihov povijesni, estetski i simbolički integritet’, navodi se u prioopćenju.

Smatraju da je svjedočenje Zrinke Paladino javnosti dalo na znanje, da Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode nije osiguran autonoman rad u skladu s njegovom misijom, te da je u slučaju postavljanja ugostiteljskog objekta na javnoj površini Preradovićeva trga bio podvrgnut pritiscima.

‘Stoga je apsurdno, što upravo gradonačelnik Milan Bandić zahtijeva istragu zahvata na Preradovićevu trgu, i to dan nakon što je izjavio da objekt nadstrešnice zadovoljava sve arhitektonske, estetske i urbanističke kriterije. Neopravdano je svaljivati bilo kakvu krivnju na one koji poslušno izvršavaju naredbe, a još gore prijetiti njihovim smjenjivanjem. Umjesto toga, pozivamo gradonačelnika da temeljito preispita odnos prema spomeničkoj sredini, točnije, da zaustavi njezino neprimjereno, prekomjerno komercijalno eksploatiranje i okrene se njezinoj stvarnoj obnovi’, zaključuje se u priopćenju.

447700 ,447608 ,447580,390199