sporna medalja

Bandić: Za odbijanje Lončara da primi Medalju Grada Zagreba pitajte Kalinića

20.02.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u srijedu, u vezi odbijanja umirovljenog političara i diplomata Budimira Lončara da primi Medalju Grada Zagreba, da o tome treba pitati pročelnika Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavla Kalinića, koji je Lončara i predložio za tu nagradu

'To pitajte Kalinića koji ga je predložio', rekao je kratko Bandić novinarima na Zagrebačkom velesajmu upitan da prokomentira odbijanje Budimira Lončara da primi Medalju Grada Zagreba.

Umirovljeni političar i diplomat Budimir Lončar u utorak je u priopćenju objavio da neće Medalju Grada Zagreba jer ne želi 'sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu Hrvatsku', nakon što je postao predmetom 'kampanje koja poprima sve odlike javnog linča' te neutemeljenih i bespredmetnih optužbi na koje institucije države 'znakovito šute'.

Bandić nije odgovorio ni na novinarsko pitanje vezano za izjavu predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Andrije Mikulića (HDZ) kako bi više volio vidjeti da je takav potez (odustajanje od dodjele medalje Lončaru) napravio Bandić uslijed pritiska javnosti. Takođe je kratko poručio: To pitajte Mikulića.

Dodjela Medalje Grada Zagreba Lončaru, koji je u dugoj karijeri bio i jugoslavenski ministar vanjskih poslova, izazvala je burne reakcije desnih stranaka i udruga, koje smatraju Lončara simbolom jugoslavenskog komunizma i optužuju kao glavnog krivca za embargo na oružje koji je Hrvatskoj uveden u vrijeme Domovinskog rata.

Zagrebački gradonačelnik nije odgovorio niti na upit hoće li biti kazni za građane koji se ne budu pridržavali pravila vezana uz odvajanje otpada u kantama za bio-otpad, pozvavši novinare da informacije o tome zatraže kod nadležnih pročelnika i direktora trgovačkih društava.