KRIZA VLASTI

Bandić: Više se ne zna tko pije, a tko plaća

06.06.2016 u 16:01

Bionic
Reading

Dok se iščekuje kako će se razviti situacija oko opoziva Tomislava Karamarka i eventualnog opoziva premijera Tihomira Oreškovića, na pitanje ima li Tomislav Karamarko i dalje njegovu podršku, Milan Bandić po običaju nije jasno odgovorio

'Ukoliko se do 16. lipnja ne bude presložila vlast, a to prije svega ovisi o koaliciji, onda će biti izbori. Ja ih očekujem. Ne vidim drugog rješenja. A hoće li Karamarko ili netko iz HDZ-a biti mandatar, to pitajte njih', rekao je Bandić.

Na pitanje je li njegov klub spreman podržati nekog drugog iz HDZ-a za premijera, Bandić odgovara: 'Naš klub je spreman podržati sve samo da ne budu izbori. Ali ja očekujem izbore. Znate kako je Tito govorio - radimo kao da će 100 godina mir, a pripremamo se kao da će sutra rat. Ne dao Bog više rata. No i mi radimo kao da izbora neće biti, a pripremamo se kao da će sutra izbori.'

Bandićeva ekipa je, kaže, za rješenje - koje god ono bilo, samo da se cirkus prekine.

'Ovo više nema blage veze ni s čime. Premijer koji nema nijednog zastupnika traži ostavku svojih zamjenika koji su ga izabrali zajedno sa Strankom rada i solidarnosti. Jedan zamjenik traži ostavku drugog, drugi zamjenik traži ostavku premijera. Više se ne zna tko pije, a tko plaća. Prekinimo više tu agoniju. Ili se dogovorimo ili idemo na izbore. To je pošteno', rekao je Bandić.

Opet je povukao paralelu s bivšom Vladom, za koju smatra da četiri godine nije napravila ništa i da nije bila ništa 'kvalitetnija od ove četveromjesečne Vlade'.

Da nema svađe među vladajućima, sve bi funkcioniralo, smatra zagrebački gradonačelnik te je opet pohvalio samog sebe kazavši kako bi on sa 100 pametnih ljudi od Hrvatske za 5-6 godina napravio uspješnu zemlju i da bi za 10 godina bila kao Švicarska. Nije siguran u uspjeh preslagivanja koje najavljuju HDZ-ovci.

'Izuzetno teško će se to dogoditi. No u politici vrijedi pravilo - nikad ne reci nikad. Obrati su mogući', rekao je Bandić.

A hoće li pomoći Tomislavu Karamarku da se u Saboru izglasa nepovjerenje premijeru?

'Tko se zadnji smije, najslađe se smije. Imam najmlađu stranku, ali više političkog iskustva nego ovi. Kako bi rekli Zagorci - novci se broje i na štengama. Neću pomoći samo Karamarku, već svima ako je to uvjet da vlast počne funkcionirati', rekao je Bandić.

Svi iz kluba Stranke rada i solidarnosti povući će pravi potez kada za to bude vrijeme, najavljuje zagrebački gradonačelnik.

'Vidjet ćemo koja interpelacija će ići prva. Može se dogoditi da obje interpelacije budu u isto vrijeme. Najpoštenije bi bilo da Vlada da ostavku, da se proba složiti nova većina. Ako ne ide, onda novi izbori. Mislim da će tako i biti', poručuje Bandić.

431410,431402,431389,431363