SPORNA PODJELA NOVCA

Bandić razbjesnio oporbu, SDP i HNS napustili Skupštinu!

31.08.2016 u 14:42

Bionic
Reading

Zastupnici SDP-a i HNS-a napustili su sjednicu Skupštine Grada Zagreba jer je većina u njoj odlučila izglasati predloženi dnevni red koji prema njihovu mišljenju sadrži nekoliko protuzakonitih točaka

Riječ je o točkama kojima se osiguravaju udžbenici u osnovnim i srednjim školama za pripadnike romske manjine na području cijele RH, učenicima u Petrinji, plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima korisnicima novčane pomoći, novčanoj pomoći za majku odgajateljicu, otpis i odgodu plaćanja duga prema Zagrebačkom holdingu građanima koji su blokirani, projekt 400 stanova u Podrežju i rješavanje pitanja Imunološkog zavoda.

U SDP-u ustvrdili kako nijedna od navedenih točaka nije u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti te da se ni za jednu ne zna koliko će koštati, kako će se financirati niti koliko ljudi će biti obuhvaćeno njome.

'Predložene točke su protuzakonite i tražimo da ih se povuče', zatražio je Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, na što je Milan Bandić, gradonačelnik, zatražio od njega ispriku jer je smatrao da ga SDP-ovac uvrijedio.

'Nijedna točka nije protuzakonita. Jeste li vi tumač zakona? Tražim ispriku zbog ovoga', bio je decidiran Bandić. Dodao je da će to građane stajati 25 milijuna kuna.

Ispriku nije dočekao jer su SDP i HNS napustili Skupštinu.

'Predloženim točkama gradonačelnik uvlači ruku u naše novčanike, uzima svima i dijeli samo svojima. Na to ne mogu pristati kao zastupnik i ne želim sudjelovati u prostituciji Skupštine u režiji Bandića i njegovih koalicijskih partnera. Moraju reći građanima da im uzimaju desetke milijuna kuna samo radi svoje izborne kampanje i interesa. Mislim da se i nadležna državna tijela moraju pozabaviti time.

Ovdje se radi o odlukama na rubu zakona, ako ne i preko njega. Kako u Petrinji već mjesec dana svi znaju da će prvog dana škole dobiti udžbenike na klupe, a mi tek danas u Skupštini raspravljamo o tome? Ovo se radi samo zbog izbora koji su za deset dana i ništa ga drugo ne zanima', kazao je zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

Andrija Mikulić,
predsjednik Skupštine i šef zagrebačkog HDZ-a, smatra da je napuštanje Skupštine bio sramotan čin jer su zastupnici plaćeni da rade. 'Iz sjednice u sjednicu izvode šou jer to netko treba platiti. Može ih biti sram zbog onog što čine.Očito im je prešlo u naviku da napuštaju sjednice kada se odlučuje o nečemu kvalitetnom', kazalo je Mikulić.

Upitan da li je ova sjednica i točke koje su na dnevnom redu korištenje gradonačelničkih ovlasti u predizborno vrijeme, poručio je da gradski zastupnici HDZ-a neće tolerirati da netko u ime Zagrepčana ide diljem Hrvatske i dijeli novac Zagrepčana koji puni proračun.

Na pitanje hoće li HDZ podržati predložene točke, rekao je da će neke podržati, a neke ne.

'Nismo protiv toga da se kupuju udžbenici djeci, ali tražimo onda da to bude usklađeno s legislativom. Zašto bi netko punio proračun Zagreba, a onda se to dijelilo nekim drugim gradovima?', upitao je Mikulić.

Istaknuo je da su u HDZ-u principijelno za to da se djeci osigura što trebaju, ali da ne mogu podržati ono što nije u skladu s propisima Hrvatske.

'Ako se zagrebački proračun puni bolje od očekivanog, onda predlažem gradonačelniku da smanji prirez sa 18 na 15 posto. Nismo protiv udžbenika za djecu, ali to treba biti u skladu s hrvatskom legislativom',kazao je Mikulić.

442179,442337,442281, 442218