HORVATINČIĆEVA TERASA

Bandić nije želio komentirati optužbe zbog prijateljstva sa suprugom Zrinke Paladino

08.10.2016 u 15:32

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je rekao kako svaki djelatnik treba čuvati svoje dostojanstvo, dostojanstvo svojih kolega i dostojanstvo gradonačelnika odgovarajući tako na optužbe zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinke Paladino u vezi s postavljanjem zimske terase na Cvjetnom trgu.

'Ne bih ja komentirao mladoj damiPaladino. Svaki djelatnik u Gradu, a ima ih 24 i pol tisuće, treba čuvati svoje dostojanstvo, dostojanstvo svojih kolega i dostojanstvo gradonačelnika, a gradonačelnik treba čuvati njihovo dostojanstvo i svoje dostojanstvo. Kada se god trese zemlja, onda nešto iziđe iz zemlje', odgovorio je novinarima na pitanje hoće li netko odgovarati za slučaj Horvatinčićeve terase.

Dometnuo je da su razlozi zašto ne želi komentirati demokracija jer, može govoriti što tko hoće te njegovo prijateljstvo sa suprugom Zrinke Paladino

'U demokratskoj zemlji svatko ima pravo na svoj stav, ali gradonačelnik ima svoje dostojanstvo i dostojanstvo svakog službenika', poručio je Bandić na pitanje o optužbama Paladino i hoće li pokrenuti proceduru protiv nje jer je rekla da se sada boji otkaza. Još jedanput je ponovio kako je tu i njegovo osobno prijateljstvo s profesorom Josipom Paladinom, suprugom Zrinke Paladino te zatražio novinare da ga 'malo zaštite'.

Na pitanje jesu li njene tvrdnje točne, Bandić je rekao da će se 'sve doznati na vrijeme' i novinarima poručio - 'Pustite'.

'A što se tiče ovoga što se dogodilo na Cvjetnom trgu ja sam u četvrtak ujutro prije puta rekao da ću napraviti ono što sam napravio. Jučer je to uklonjeno a idući tjedan će snositi konzekvence ili sankcije oni koji su to učinili. Strpite se i bit će sve onako kako sam rekao. Najbitnije je da smo napravili reda sada tamo i da toga više tamo nema', istaknuo je Bandić.

Dodao je i kako je 'od arhitekata Grada i države naručio poseban projekt 'Oplemenjivanja javnih prostora u gradu Zagrebu' koji trebaju imati svoju estetsku dimenziju, funkcionalnu dimenziju i povijesnu dimenziju. I bit će sve o.k'.

Na pitanje smatra li sebe odgovornim za Cvjetni trg, Bandić je odgovorio: 'Ja sam odgovoran i kad golub krepa na Jelačić placu'.

Upitan kako to da je o 'Horvatinčićevim terasama' na Cvjetnom trgu jedan dan govorio jedno, a drugi dan drugo, Bandić je to opovrgnuo. "Rekao sam isto. Ukoliko je poštovana procedura i zakon, da će biti sve u redu, a ukoliko nije, da će biti uklonjeno."

U vezi s uređenjem Britanskog trga i fontane, Bandić je rekao da će to biti najljepša mala šetnica i odmorište za građane Britanca. 'Umjesto parkinga bit će jedan prekrasan park. Pa budite i vi sretni' - poručio je novinarima.

Na novinarsku tvrdnju da Zagrepčane ne zanimaju fontane i možda bi trebalo novac preusmjeriti u neke druge stvari, Bandić je odgovorio: 'Vi kada budete gradonačelnik onda ćete to učiniti, a za sada ćete se složiti s čovjekom koji zna viziju, koji ima viziju ovoga grada i koji je napravio najljepše fontane, koje će ostati za povijest. A vi to htjeli ili ne, sretni bili ili nesretni. Kad idete pored fontana ne morate ih gledati, okrenite glavu na drugu stranu', rekao je te istaknuo kako je 80 posto građana za fontane. Poručio je novinarima neka naprave anketu, pa će vidjeti.

Zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino u petak je, potaknuta događanjima vezanim uz postavljanje pa uklanjanje zimske terase na Cvjetnom trgu, na svom Facebook profilu izrazila nezadovoljstvo stanjem u Zavodu u kojem, kako tvrdi, ima puno nepravilnosti. Navela je kako je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Alan Ordulj još početkom rujna osobno došao pročelniku Zavoda Silviju Novaku te mu uručio dva projekta na hitnu ovjeru - Trg Petra Preradovića i Britanski trg.

Paladino je za Hinu izjavila kako je bila na godišnjem odmoru kada je pitanje terasa na Cvjetnom trgu došlo u Zavod i kada je riješeno te da to nije ni prvi ni zadnji takav predmet koji dolazi u Zavod.

'Ono što me osobno ponižava, a vezano je i za moju struku i za moj znanstveni status, jest činjenica da sam doktor znanosti i zamjenik pročelnika i ne bih smjela biti izolirana od rješavanja ključnih stvari u Zavodu', rekla je te dodala da se sva odobrenja Zavoda reflektiraju i na nju jer je druga osoba u Zavodu iako, kako tvrdi, Zavod vodi samo jedna osoba koja ima dvije-tri osobe od povjerenja, dok 20 ljudi u tom Zavodu stručno i kvalitetno odrađuje svoj posao i pate skupa s njom.

'Novak sam ili pod pritiskom donosi odluke', tvrdi Paladino. Kazala je i da sad 'očekuje otkaz' i kako će reakcija gradonačelnika Milana Bandića vjerojatno biti burna, ali i dodala da joj nije mjesto u takvom vođenju Gradskog zavoda.