USUSRET SKUPŠTINI

Bandić je preveslao HDZ, hoće li mu se osvetiti na rebalansu proračuna?

23.10.2017 u 16:31

Bionic
Reading

Zastupnici Skupštine Grada Zagreba u četvrtak će glasati o rebalansu proračuna u kojem je novac skinut s brojnih projekata, od kojih su neki proglašeni strateškima, a velik dio njih bio je uvjet HDZ-ove potpore gradonačelniku Milanu Bandiću. Iako se suštinski ništa neće promijeniti ako rebalans ne prođe, bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti HDZ

'Ne možete dugo sjediti na dva stolca. Morate se odlučiti. Napustili ste gnijezdo, a zadržali ste mjesto, plaću, sobu i političku govornicu. To ćete morati potražiti drugdje.' Tako je prije nešto dvije godine Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, započeo razlaz s Darinkom Kosorom (HSLS), tadašnjim predsjednikom Skupštine i koalicijskim partnerom. Ljubav je pucala i mjesecima prije, ali je puknula na rebalansu proračuna.

  • +13
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kosor je odbio rebalans koji je predviđao povećanje proračuna za 250 milijuna kuna. Koji mjesec kasnije šef HSLS-a odlučio je otići u oporbu, a u njegovu fotelju uskočio je Andrija Mikulić te je Bandić pronašao partnere u HDZ-u. Dvije godine kasnije rebalans je ponovno kamen smutnje. Partneri su mu sada HDZ i Neovisni za Hrvatsku (NZH), a Mikulić je i dalje predsjednik Skupštine.

Doduše, situacija je ponešto drukčija jer, osim pojedinačnog šopinga zastupnika, Bandić na svojoj strani nema stranku koju može privući. Drugim riječima, bez HDZ-a i NZH nema većine.

Ovaj put predlaže smanjenje proračuna, a partneri se nećkaju bi li ga podržali. Istina, ni ne glasaju protiv, već su na odborima glumili neutralnu Švicarsku.

Rebalansom se, podsjetimo, predlaže smanjenje sredstava za niz projekata, od sljemenske žičare, preko sportske dvorane OŠ Granešina, OŠ Bukovac, Doma zdravlja Špansko, do bazena na Oranicama… Iz svega proizlazi da se ti objekti neće realizirati u predviđenim rokovima, pitanje je hoće li neki uopće, a velik dio njih bio je razlog partnerstva HDZ-a s Bandićem.

'Činjenica je da je proračun za 2017. godinu bio prenapuhan. Rekao bih da je riječ bila o predizbornom proračunu u kojem se svašta obećavalo, a očito je da se kao takav neće moći realizirati. I mi i HDZ smo na odborima bili suzdržani, a kako ćemo glasati na Skupštini, još ćemo vidjeti. Pričekajmo četvrtak jer to nije samo stvar rebalansa, nego sveukupnih odnosa', znakovito je kazao Zlatko Hasanbegović, dodavši da NZH u slaganju proračuna nije ni sudjelovao.

Kosor napominje da se prije dvije godine ništa nije dogodilo, pa neće ni sada, ali ističe da će glasanje o njemu pokazati vjerodostojnost politike, prije svega HDZ-a.

'Očekujem isti rasplet te da će dio većine biti protiv rebalansa. Nama se tada dogodilo ono što se sada događa HDZ-u, a to je da većina stavki koje smo uvjetovali u proračunu i koje su bile naši prijedlozi nisu bile ispunjene. HDZ-u se sad dogodilo da im nijedna stavka koju su dogovorili s Bandićem nije ispunjena. Nakon takve situacije logično bi bilo da HDZ glasa protiv rebalansa, ali ne samo to, već i da razmisli treba li s takvim partnerom ići dalje jer su ismijani i osramoćeni. Tu se ne radi o ideološkom ili političkom razmimoilaženju, već o nerealizaciji projekta za građane', mišljenja je Kosor.

Što o predloženom rebalansu misle u HDZ-u, kako će glasati o njemu, osjećaju li se prevarenima i je li im politika i dalje vjerodostojna, nismo uspjeli doznati jer, kako nam je kazao Davor Filipović, predsjednik skupštinskog Odbora za financije, stav će imati do sjednice Skupštine, a javnost bi s njim trebali upoznati na konferenciji za medije.