PAT POZICIJA U ZAGREBU

Bandić ima legalitet, ali nema legitimitet

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 11.01.2010 15:02
  • Objavljeno 11.01.2010 u 15:02
Željka Antunović, Zoran Milanović i Milan Bandić

Željka Antunović, Zoran Milanović i Milan Bandić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabakovic

Umjesto oranja po Ujedinjenim narodima Milana Bandića od danas opet čeka blato Kozari boka. Poraz na predsjedničkim izborima vratio ga je u gradonačelničku fotelju u kojoj će mu biti sve teže opstati jer odmetnuti crveni sin, danas, sedam mjeseci nakon lokalnih izbora, protiv sebe, osim SDP-a, ima i Zagrepčane koji su mu utrci za Pantovčak dali crveni karton

Bandić je odavno izgubio potrebnu potporu u zagrebačkoj Skupštini u kojoj je ostao na samo dva zastupnika SDP-a koja ga podupiru (Vesna Majher i Jasmina Havranek), omiljena igračka - megatvrtka Holding - uzeta mu je iz ruku jer je sastav njene skupštine proširen za deset članova (iako će se ta priča još potezati na Trgovačkom sudu) i ono malo od 'veselja' koja mu preostaju su povećavanje/snižavanje komunalnih usluga.

Bandić se mora prilagoditi

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da Bandić moraredefinirati svoju poziciju u Gradu Zagrebu ako želi politički opstati.'Trenutno ima samo dva svoja člana u Skupštini, ali to nije dosta ni zaosnivanje stranačkog kluba za koji mu treba još jedan član, a nevjerujem da će mu se prikloniti nezavisna Tatjana Holjevac.Bandić nakon poraza nije politički mrtav i mislim da mora pokušatizavršiti gradonačelnički mandat te se prilagoditi novoj situaciji uHoldingu. Njemu je također u interesu da Grad funkcionira, a ako tako nebude, onda je referendum jedina opcija.' (V.P.P.)

'Gradonačelnik ima legalitet, ali je upitno ima li on danas legitimitet jer ipak je izabran na listi SDP-a. U Zagrebu imamo klasičnu kohabitaciju i sve Bandićeve dobre prijedloge SDP će prihvatiti, a sve loše ćemo odbiti', kazao je SDP-ov vijećnik u zagrebačkoj Skupštini Igor Rađenović.

Pat pozicija u kojoj svatko svakom može sve i ne može ništa mogla bi potrajati do potkraj godine, kada gradonačelnik ima pravo raspustiti Skupštinu ako mu ona odbije predloženi proračun ili ako donese odluke koje nisu u skladu sa zakonom.

Jedini način da Skupština makne Bandića je referendum o povjerenju gradonačelniku koji se sada sigurno neće održati.

Naime, da bi on bio valjan na njega bi moralo izaći najmanje 50 posto glasača, što je teško za očekivati. U slučaju da se raspiše i ne uspije, Vlada raspušta Skupštinu, što ne odgovara SDP-u.

'Nadam se će zakonodavac u okviru ustavnih promjena promijeniti i odredbe o referendumu koje su potpuno besmislene', istaknuo je Rađenović.

Ono što je izvjesno jest da zagrebački ogranak SDP-a uskoro očekuju izbori, a stranačke odmetnike (dogradonačelnicu Jelenu Pavičić Vukičević, saborskog zastupnika Ivicu Pančića, šefa stožera Duška Ljuštinu, pročelnika za prostorno uređenje Davora Jelavića, Ljubu Jurčića i izvršnog direktora kampanje Miru Lacu) odane Bandiću – izbacivanje iz stranke.

Dragan Matic / Cropix

Dragan Matic / Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matic

Lete iz stranke - Duško Ljuština i Jelena Pavičić Vukičević

Uz to, vrlo je realno očekivati da se na političkoj sceni pojavi nova stranka čije je osnivanje Pančić već najavio. Hoće li u njoj biti 'čovjek, a ne stranka', još nije poznato.

'Za ljude koji su bili u najužem Bandićevom krugu suradnika u SDP-u više nema mjesta. Ako sami ne odu, stranka će ih izbaciti.

No njihovo izbacivanje ne znači da SDP neće nastaviti surađivati s gradonačelnikom.

To je naprosto nužnost jer referendum je ovako, kako ga je zakonodavac zamislio, besmislen', kazao je zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić.

Baš kao Jelušić i Rađenović, tako ni Željka Antunović ne vjeruje u neke velike promjene i poziva na spuštanje lopte na zemlju.

'Bandić ostaje gradonačelnik i to treba poštovati. Vjerujem u njegove dobre namjere prema Zagrebu i očekujem da će dobro surađivati sa SDP-om u Skupštini jer je njemu kao i nama stalo da radimo za dobrobit građana Grada', zaključila je Antunović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi