IZVJESTITELJ EK ZA SRBIJU

'Balvanizacija' Kosova podsjeća na Hrvatsku 1991.

27.09.2011 u 19:56

Bionic
Reading

Diplomatski izvori u Bruxellesu oštro su opovrgli optužbe šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da su KFOR i Euleks prekoračili mandat koristeći silu na uklanjanju barikada.

Europska unija snažno osuđuje nasilje usmjereno na međunarodnu zajednicu na sjeveru Kosova i apelira na suzdržanost i odgovorno ponašanje, prenose mediji u Srbiji današnje priopćenje iz Bruxellesa, a izvjestitelj EK za Srbiju Jelko Kacin spominje 'balvanizaciju' Kosova i prisjeća se kolona srpskih izbjeglica iz Hrvatske.

Glasnogovornica visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je Tanjugu da 'EU pruža punu potporu Eulexu i KFOR-u u naporima koje čine da bi smirili situaciju'. 'EU potpuno podupire uklanjanje barikada', rekla je glasnogovornica ograđujući se riječima da se 'situacija na terenu još uvijek razvija, a mi prikupljamo i provjeravamo informacije'.

Diplomatski izvori u Bruxellesu oštro su opovrgnuli optužbe šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da su KFOR i Euleks prekoračili mandat koristeći silu na uklanjanju barikada i tvrde kako su 'vrlo jedinstveni u potpori Euleksu i KFOR-u, koji postupaju u skladu s Rezolucijom 1244' dodajući da Stefanovićev stav 'neće naići na puno razumijevanja u Bruxellesu'. Jelko Kacin drži da je današnje izbijanje nasilja na prijelazu Jarinje jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na sjeveru Kosova neodrživa.

'Pokušaji 'balvanizacije' sjevera Kosova ne vode nikuda osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uvjeta u kojima živi srpska zajednica na Kosovu. Građani, ali posebice politički lideri, moraju shvatiti da KFOR obavlja svoj posao, profesionalno i u skladu sa svojim mandatom – rekao je Kacin dodajući kako 'srbijanski dužnosnici također snose odgovornost da uvjere srpsku zajednicu na Kosovu da im ne prijeti protjerivanje'.

'Međutim, podizanje tenzija i izazivanje nasilja neizbježno vraćaju slike iz 1991. i sjećanja na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo balvanizacijom i završio se kolonama izbjeglica iz Hrvatske', podsjeća se u priopćenju iz Kacinova ureda.