GLAVOSIJEK SANACIJSKIH UPRAVITELJA

Baldasar odgovorio Vargu od smjene prvog čovjeka KBC-a Split

20.01.2015 u 16:23

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je u utorak kako je uspio uvjeriti ministra zdravlja Sinišu Vargu da ne smjenjuje sadašnjeg sanacijskog upravitelja KBC-a Split Kolju Poljaka.

Baldasar je Hini potvrdio da je nakon sastanka u gradskom SDP-u telefonski razgovarao s Vargom tražeći da Poljak ostane na svojoj funkciji jer posao radi u izrazito teškim okolnostima.

'Točno je da sam s ministrom razgovarao o tome. Prethodno smo o tome pričali u stranci i zaključili kako je Poljak najbolje rješenje', rekao je Baldasar.

Nakon toga je nazvao Vargu koji se, kaže Baldasar, na kraju složio da Poljak ostane. No, treba srediti ekonomsko poslovanje bolnice zbog čega će sada tražiti financijskog stručnjaka koji bi to mogao odraditi, dodao je splitski gradonačelnik.

Demantirao je medijska nagađanja da je ugledni splitski kardiokirurg Vedran Ćorić trebao doći za novog sanacijskog upravitelja. "To jednostavno nije istina. Poljak je zajedno s ostalim sanacijskim upraviteljima bio na razgovoru u Ministarstvu zdravlja, ali ne da bi ga se smijenilo. On ostaje i dalje na toj funkciji", tvrdi Baldasar.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije htio javno komentirati smjenu sancijskog upravitelja riječkog KBC-a Hermana Hallera rekavši da je Varga odlučio smijeniti sanacijske upravitelje svih KBC-a, pa nema potrebe posebno komentirati smjenu samo jednog upravitelja.

"Odluku o smjeni sanacijskog upravitelja riječkog KBC-a u konačnici će donijeti Vlada i vjerujem da ću jednako uspješno kao i s gospodinom Hallerom surađivati i s njegovim nasljednikom", rekao je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je pak da je o smjeni doznao iz medija, uz napomenu kako "valjda ministar zna što radi". "To je u domeni njegovih ovlaštenja i poslova", kazao je Komadina navodeći da je s ravnateljem Hallerom korektno surađivao.

Sanacijski upravitelj KBC-a Osijek Saša Lamza, kojeg Varga također namjerava smijeniti, ocijenio je kako je u datim uvjetima radio dobro.

Lamza je Hini rekao da ministar ima pravo donositi odluke vezane za funkcioniranje zdravstva, a svima je u interesu da zdravstvo dobro funkcionira.

KBC Osijek je 2012. i 2013. godinu završio u plusu, a prošla godina bit će u manjem minusu, što ćemo točno znati kada krajem mjeseca bude gotovo završni račun, ustvrdio je Lamza.

Situacija nije ni malo jednostavna, jer KBC Osijek je ogroman pogon s 3100 zaposlenih djelatnika, a svi znamo da troškovi rastu dok se prihodi smanjuju, jer manje novaca dobijamo od HZZO-a, kaže Lamza.