NISU SPRIJEČILI PROSVJED

Baldasar i Mornar usred noći pronašli novac za novu školu

27.09.2014 u 12:20

  • +4

Prosvjed stanovnika Žnjana i Pazdigrada

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Tino Juric/PIXSELL

Bionic
Reading

Stanovnici splitske četvrti Pazdigrad u subotu ujutro održali su prosvjed i nakratko blokirali jednu gradsku prometnicu, nezadovoljni zbog nevjerojatne sporosti u gradnji osnovne škole. U četvrti koja broji preko sedam tisuća stanovnika ona se očekuje više od dvadeset godina, a u posljednjih deset godina početak gradnje najavljivan je barem toliko puta

U sklopu prosvjeda organiziran je i mali 'školski sat' na ledini na kojoj bi se buduća škola trebala nalaziti. Šturi podaci govore da u ovoj splitskoj četvrti osnovni komunalni standard čeka petstotinjak osnovaca, a dijelom upravo zbog njih u obližnje četiri škole (Mertojak, Split 3, Pujanke i Kamen-Šine) nastava se odvija u čak tri smjene. U cijeloj Hrvatskoj, inače, postoji još samo devet takvih škola.

Škola na Pazdigradu se najprije trebala graditi uz pomoć europskih fondova, no onda su splitski gradski oci otkrili da se iz tih sredstava osnovno školstvo uopće ne može financirati, a posljednjih godina pokušava se pronaći model javno-privatnog partnerstva. Stanovnicima ovog kvarta prekipjelo je jer već izdana građevinska dozvola istječe u siječnju iduće godine, pa postoji realna šansa da cijeli projekt vrijedan 80 milijuna kuna ponovno propadne, kao što je prije desetak godina propalo 25 milijuna kuna koje je već bila odobrila Svjetska banka.

A u petak navečer, nešto iza 22 sata, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar iznenada je obavijestio javnost da je pronađen model za gradnju škole na Pazdigradu: s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom dogovorio je da će je u jednakim omjerima financirati Ministarstvo i Grad Split. Novac je odjednom pronađen.

'S raspisivanjem javnog natječaja za izvođača krenut ćemo idućeg mjeseca', obećao je Baldasar u neočekivanom noćnom priopćenju.
Grad Split je još davno otkupio potrebno zemljište i izmjestio pogon jedne svoje komunalne tvrtke, a ovog proljeća je teren potpuno očišćen. Projekt i dozvole za objekt veličine 7.800 kvadrata već postoje. Viđeniji splitski poduzetnici prošlog tjedna javno su se obvezali da će na javnom natječaju ponuditi svoje usluge po najnižoj mogućoj cijeni, kako bi se škola i dvorana što prije izgradile.

Vijest o iznenadnom pronalasku rješenja pomalo je zatekla prosvjednike koje predvodi Marijana Puljak - ona je prije pet godina najprije osvojila vlast u ovom gradskom kotaru, a prošle godine je s nezavisnom listom 'Za pametan grad' ušla u Gradsko vijeće i ondje predstavlja respektabilnu snagu.
'Ne odustajemo od prosvjeda i ništa ne vjerujemo dok ne vidimo svojim očima. Pozdravljamo vijest koja je stigla od gradonačelnika, samo se bojimo da je došla s namjerom da zaustavi prosvjed. Naslušali smo se obećanja u zadnje 24 godine, izvarale su nas sve političke opcije. Ne, nastavljamo dalje dok ne vidimo ozbiljan početak gradnje i našu djecu u klupama', kazala je Puljak.

U posljednjih četvrt stoljeća, inače, u Splitu nije izgrađena nijedna nova osnovna škola.