KOLAJU SAMO SPEKULACIJE

Bajiću zeleno svjetlo za izvještaj, no mandat i dalje upitan

13.02.2014 u 16:25

Bionic
Reading

Saborski zastupnici sutra će glasati o izvještaju o radu DORH-a u 2012. nakon što je ta točka prošli petak bez prevelikog objašnjenja preskočena prilikom glasovanja. Po svemu sudeći, izvješće glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića dobit će podršku većine, a pozitivno će se o njemu očitovati i SDP. Potvrdio je to njihov predsjednik kluba Igor Dragovan i dao naslutiti kako to ne znači da će Bajić dobiti i podršku za novi mandat

'Mislim da su prošli petak bile neke tehničke poteškoće, točne detalje ne znam. Mi smo se u našoj raspravi što se tiče Kluba SDP-a jasno odredili prema izvješću glavnog državnog odvjetnika za 2012. i na takav način ćemo glasati, što znači da ćemo podržati izvješće', potvrdio je Dragovan novinarima u Saboru. Podršku Bajićevom izvještaju, prema našim informacijama, trebao bi dati i HNS, a zeleno svjetlo najvjerojatnije će doći i od HDZ-a.

SDP će podržati Bajićevo izvješće, no to još uvijek ne znači da će podršku za novi mandat dobiti i sam Bajić, dao je naslutiti Dragovan.

'Prije svega, još nas čeka glasanje o izvješću iz 2013. Kao drugo, pitanje izvješća je jedno, a izbor glavnog državnog odvjetnika drugo, to su dvije potpuno različite stvari', kazao je Dragovan.

Hoće li Bajić dobiti još jedan mandat ili će Kukuriku koalicija iz šešira izvući ime nekog drugog kandidata - pitanja su na koja konkretnog odgovora još uvijek nema. Zasada u javnosti kolaju samo spekulacije.

'Bitno je dobiti odgovor na pitanje jesu li točne informacije da se iz inozemnih krugova na izvršnu vlast vrši veliki pritisak da se Bajiću da još jedan mandat', poruka je Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista, čiji je stranački kolega Branko Vukšić i jučer progovorio o pritiscima da se Bajića zadrži na sadašnjoj funkciji.

I dok o eventualnim pritiscima rijetko tko govori, svi su imali nešto za reći o spekulaciji da bi Bajića mogao naslijediti aktualni ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je doduše takvu informaciju danas demantirao. 'Volim posao koji radim i želim to nastaviti', kratko je kazao Miljenić, a kako doznaje tportal, premijer Milanović je ministru pravosuđa prije šest mjeseci doista nudio fotelju državnog odvjetnika, no Miljenić ga je tada odbio.

Ideja o nastavku karijere na mjestu glavnog državnog odvjetnika ne sviđa se ni samom Miljeniću, a blagonakloni prema toj ideji nisu ni u oporbi.

'Mislim da bi bolji izbor možda bio da se kandidat traži izvan sustava, među pravnim stručnjacima, ne u odvjetništvu, ne u izvršnoj vlasti, nego izvan toga', smatra Lesar.

O spekulacijama da bi Miljenić naslijedio Bajića progovorili su i u HDZ-u. 'To su neki probni baloni da se destabilizira gospodina Bajića pred njegov reizbor. Osim toga, Hrvatska, vjerujem, ima dovoljan broj kvalitetnih pravnika koji bi mogli kandidirati za to mjesto. Miljenić se pokazao kao jedan od ministara koji u potpunosti, čak i nekritički, provodi politiku Vlade, pogotovo politiku koju diktira gospodin Milanović. Sjetimo se slučaja Perković i pravosudne suradnje sa zemljama EU, pa onda to i govori o njegovim kvalitetama i kvalifikacijama za to mjesto', kazao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Aktualni ministar pravosuđa, kaže HDSSB-ov Josip Salapić, trudio se na svojoj funkciji, osim 'kiksa' sa Zakonom o pravosudnoj suradnji. No što je s Miljenićem kao mogućim Bajićevim nasljednikom?

'Prije svega treba sačekati da prođe mandat gospodinu Bajiću. Da netko tko je nositelj izvršne vlasti bude kandidat za glavnog državnog odvjetnika, smatramo da to nije dobro, da se to apsolutno ne bi smjelo dogoditi u RH. On pripada kvoti većine, a glavni državni odvjetnik treba biti nezavisna osoba od politike. Dakle to mora biti osoba koja ne pripada niti jednoj političkoj opciji, čak i njegov izbor treba iz Sabora maknuti, da ga bira neovisno tijelo, imamo Državno odvjetničko vijeće koje to može raditi, a njegovo izvješće Saboru jednom godišnje treba biti samo da Sabor prati način rada, kretanje kriminaliteta i financijska sredstva koja se daju Državnom odvjetništvu. Dakle, politika van iz Državnog odvjetništva', rekao je Salapić.

Za spekulacije vezane uz Miljenića upitali smo i SDP-ovca Dragovana. 'Ne komentiram medijske napise. Druga stvar - postoji određena procedura koja je vama poznata, u pripremi kada istječe mandat glavnom državnom odvjetniku. Kada to dođe i kad bude aktualno, tada ćemo o tome razgovarati', kazao je kratko Dragovan.