MIHANOVIĆ O FIMI MEDIJI

'Bajić je godinama nestrpljivo čekao na progon Sanadera'

Bionic
Reading

'Nažalost, našao sam se u krivo vrijeme na krivom mjestu, na sastanku kod tadašnjeg premijera Ive Sanadera na kojem se dogovaralo kako pljačkati državu', počeo je svoje izlaganje splitskim studentima forenzike Damir Mihanović, ključni čovjek koji je razotkrio Fimi mediju, najveću političko-korupcijsku aferu u Hrvatskoj

Njegova suradnja s istražiteljima počela je 2009., kada ga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pozvao i pitao što zna o Fimi mediji. 'Rekao sam mu da znam sve, a on mi je obećao da ću biti tajni, zaštićen svjedok. Planirao sam otkriti aferu u tišini njegova ureda, dolazio sam i odlazio na stražnja vrata, ali vrlo mi je brzo postalo jasno da nema šanse da se to ne dozna', kaže Mihanović. Podržava rad Mladena Bajića te kaže kako je Bajić mogao početi raditi na tako krupnim predmetima tek nakon promjene ZKP-a, piše Slobodna Dalmacija.

'Kada sam mu rekao da znam sve o Fimi mediji ali da mu neću ispričati ništa jer on to sigurno neće istražiti, rekao mi je dan hoće jer je na taj trenutak čekao godinama, a donošenjem Zakona o kaznenom postupku dobio je alate kojima može izaći na kraj i s tako krupnim slučajevima kao što je ovaj Sanaderov', kazao je Mihanović.


Uskoro je uslijedio neugodan razgovor. U Splitu je sreo jednog ministra iz vlade Jadranke Kosor koji ga je pitao je li bio kod državnog odvjetnika. Tko je taj ministar, Mihanović će reći u sudnici, kada bude svjedočio. 'Potvrdio sam. Tog tjedna započele su zvonjave telefona u gluho doba noći. Otvorene i vrlo ozbiljne prijetnje. Nisam znao što ću', priča Mihanović. Tada se odlučio zaštititi tako što je na državnoj televiziji u siječnju 2010. ispričao sve što je mogao.

'Sanader je rekao da lažem i da će me tužiti. Prijetili su još Mladen Barišić i Jadranka Kosor, ali nitko me nije tužio za klevetu', kaže Mihanović, čiji je iskaz zakotrljao klupko. Istražiteljima je bio problem što je sve na rubu zakona, a Sanaderova potpisa nema nigdje. Trebalo je potaknuti svjedoke da govore.

'Tada su shvatili da priča može puknuti na ljubavnoj vezi između Nevenke Jurak i Mladena Barišića. Nju su prvo uhitili, a to je ponukalo Barišića da ispriča što zna', kaže Mihanović, čiji se život preokrenuo otkako je svjedočio. Odmah nakon istupa na televiziji dobiva otkaz u Croatia osiguranju, a njegova supruga u Janafu, piše Večernji list. U međuvremenu su vraćeni na posao u te tvrtke.

'Dobili smo policijsku zaštitu. Nemoguće je normalno živjeti a da vas prate dva policajca' kaže Mihanović koji je na studiju forenzike gostovao na poziv Dragana Primorca, te priznaje da se bojao za obitelj i dvojio, ali domoljublje i osjećaj pravde ipak su prevladali.

Čak je i nazvao jednog stranog veleposlanika u Zagrebu te ga tražio za savjet, dati iskaz ili ne. On mu je rekao kako je to jedinstvena prilika da napravi nešto za Hrvatsku, za opće dobro no da mora biti svjestan onoga što će njegova obitelj proživljavati.

'Preuzeo sam rizik na cijeli život jer ako ti ljudi i završe na robiji, jednom kada izađu oni će i dalje biti vrlo moćni, jer imaju puno novca, a onda mogu početi razmišljati o tome tko je kriv što su se našli iza brave', zaključuje Mihanović.