UNIŠTEN NALAZ STAR 95 MILIJUNA GODINA

Bagerom ukrali stope istarskog dinosaura!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kamena ploča s otiscima stopa dinosaura terapoda, zvanog i 'zvjerska stopala', koji je živio prije stotinjak milijuna godina, nestala je s plaže usred mjesta Lovrečica kod Umaga. To je jedan od 15-ak lokaliteta u Istri gdje su pronađeni tragovi života dinosaura

Nestanak je sredinom ožujka sasvim slučajno otkrio Umažanin Alen Hlaj, član Speleološkog društva Buje, piše Glas Istre. Ne samo da je dio obale time devastiran (vidljivi su tragovi prolaska teške mehanizacije), nego se radi o kaznenom djelu za koje će počinitelji, budu li otkriveni, biti kažnjeni novčanom kaznom koja za fizičke osobe doseže 30.000, a za pravne 250.000 kuna.

S Hlajem i arheologinjom Muzeja grada UmagaBiljanom Petrović Markežić novinari su obišli taj dio obale. Krađu su prijavili, pa je lokalitet obišla inspektorica Ministarstva za zaštitu prirode i okolišaMirjana Fonjak te slučaj proslijedila policiji. Oboje smatraju da otkrivanje počinitelja ne bi trebalo biti teško jer je nemoguće da nitko usred mjesta nije vidio labudicu i gusjeničara na njoj kojem, da bi se spustio s vozila na plažu, treba barem oko dva sata.

'U nekoliko sati uništeno je nešto što je priroda čuvala 95 milijuna godina. Ostalo je još nekoliko otisaka stopa na susjednim kamenim gromadama, ali manje su vidljive', objasnio je Hlaj.

Teropodi su se prvi put pojavili tijekom kasnog trijasa, prije oko 230 milijuna godina, i u njih su spadali svi veliki kopneni grabežljivci od rane jure (period u mezozoiku između trijasa i krede) do kraja krede, prije oko 65 milijuna godina. Staza kojom su se dinosauri kretali vidljiva je, a sada je ostalo još 30-ak tragova stopa. Sve to poznato je lokalnom stanovništvu već duže vrijeme, ali i Gradu Umagu, koji je prilikom izgradnje parkirališta i uređenja plaže vodio brigu o tome da se svi ti tragovi ne oštete.

Da devastacija ovih prostora nije ništa novo niti se što bitno izmijenilo tijekom godina kada je zaštita takvih vrijednih nalaza posrijedi, govori podatak da se, primjerice, ploča s tragovima stopa dinosaura iz Lanterne kod Poreča već 40-ak godina čuva u muzeju u Milanu, a jedna s područja Umaga nalazi se u Trstu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi