VLADA NIJE PALA

Bacio se s galerije rumunjskog parlamenta na zastupnike

23.12.2010 u 13:12

Bionic
Reading

Rumunjska vlada preživjela je u četvrtak glasovanje o povjerenju u parlamentu nakon rasprave koja je nakratko prekinuta kad se prosvjednik bacio s galerije parlamenta nezadovoljan vladinim mjerama štednje

Povod glasovanju bile su vladine reforme koje traži MMF, a ishod omogućuje da Bukurešt u siječnju dobije novi MMF-ov zajam i postigne nov sporazum o novčanoj pomoći.

Premijer Emil Boc preživio je ove godine četiri glasovanja o povjerenju omogućivši svojoj krhkoj koaliciji da nastavi reforme koje osiguravaju nastavak pomoći od 20 milijarda eura, nužne da bi se očuvalo povjerenje ulagača i izvuklo gospodarstvo iz krize.

Parlamentarnu raspravu nakratko je prekinuo tehničar državne televizije koji se bacio s galerije dvorane za sjednice prosvjedujući protiv vladinih mjera štednje koje uključuju sniženje plaća i povišenje poreza.

Kako prenose rumunjski mediji, bio je odjeven u majicu s natpisom: 'Uništio si budućnost naše djece, prodao si nas!' U trenutku kada je Boc počeo govor, prosvjednik se popeo na ogradu galerije, uzviknuo 'Boc, ukrao si prava naše djece' i bacio se.

Mediji prenose da je muškarac u 40-im godinama i otac dvoje djece teže ozlijeđen i prevezen u bolnicu

Analitičari ocjenjuju da je taj izgred pokazatelj sve jačeg nezadovoljstva u Rumunjskoj, drugoj najsiromašnijoj članici EU-a te protivljenja mjerama štednje koje podupire MMF.

Također upozoravaju da će Boc teško provoditi reforme iduće godine, koje su uvjet za sklapanje novog paketa novčane pomoći kad u ožujku istekne sadašnji sporazum.