šef kluba hdz-a

Bačić o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj: Oporba više ne osporava ustavnost te namjere

08.12.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Šef kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, u ponedjeljak je govorio o konzultacijama oko dobivanja dvotrećinske većine u Saboru za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji Europske unije, odnosno za odobravanje obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Mi smo s klubovima odradili konzultaciju. Stranke su otprilike na sličnim stavovima koje su iznijele u raspravi', kazao je Bačić, prenosi N1.

Istaknuo je da bi na tragu predloga Saboru SDP-a i Zeleno-lijevog bloka taj zaključak mogli uključiti u samu odluku na način da određene komponente koje se mogu smatrati civilnom pomoći Ukrajini i ovoj vojnoj misiji doadju u odluku. 'Radi se o razminiranju, sanitetskoj pomoći, podizanju kibernetičke sigurnosti ukrajinske vojske i pomoć u međunarodnom i humanitarnom pravu kroz resocijalizaciju žrtava Ukrajine”, rekao je Bačić.

Smatra da je obuka samo nastavak deklaracije koju su usvojili u Saboru.

'Nakon konzultacija mogu podijeliti s vama je da više nitko od oporbenih klubova ne postavlja pitanje ustavnosti kao razlog, nego čini mi se da oni koji ne podržavaju misiju, ne podržavaju u meritumu, dakle, ne podržavaju vojnu misiju ne zato što nije po Ustavu, nego se ne slažu sa sudjelovanjem u misiji', rekao je Bačić.

Upitan je li uopće dostižna dvotrećinska većina, Bačić je rekao da će nastaviti konzultacije jer su neki oporbeni klubovi rekli da će odluku proanalizirati na svojim unutarstranačkim sastancima.