NEZAMISLIVI SCENARIJ

Bačić o nasilju nad migrantima: Treba ispitati tko je sudjelovao, kako je do toga došlo, jesu li pružali kakav otpor

08.10.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirao je za N1 snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe

'I premijer i ministar Božinović izvijestili su nas da su zatražili od glavnog ravnatelja policije da istraži jesu li doista optužbe da se radi o policajcima točno. Ponašanje koje se vidi na snimkama za osudu, neprihvatljivo je. Pričekajmo da završi istraga. Hrvatska je kao država EU s najdužom vanjskom granicom dnevno suočena s migrantskim valovima, često puta orkestriranim, dogovorenim, praktički se krijumčari ljudima i treba dati priznanje policiji da cijelo vrijeme štiti našu granicu', rekao je Bačić za N1.

'Činjenica je da je Europska komisija dala značajna sredstva ne bi li se osnažila hrvatska policija u obrani od migrantskih valova. Bilo je čak ideja da se napravi zid, nikad nismo radili zid. Nikakva vrsta zida ne dolazi u obzir s obzirom da su s druge strane naši sunarodnjaci iz BiH. Treba istaknuti da je već veliki broj policajaca na određen način suspendiran jer su utvrđene okolnosti koje nisu bile dobre. Policija i MUP utvrdit će o čemu se radi, radi li se o policajcima… Ne vjerujem da bi tu bilo nekakvog orkestriranog postupanja koje bi podrazumijevalo nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti. Ja bih u ovom smislu vidio što će stručni tim policije i MUP-a utvrditi', kazao je Bačić.

Rekao je da vjeruje da MUP i ravnateljstvo policije nadgledaju postupanje prema migrantima.

'Nezamislivo mi je da bi se na bilo koji način gledalo kroz prste nekakvom takvom nezakonitom postupanju. Treba ispitati sve okolnosti. Tko je sudjelovao, kako je do toga došlo, jesu li migranti pružali kakav otpor… Puno je upitnika', rekao je Bačić.

O Vrhovnom sudu

Komentirajući izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, Bačić je odbacio optužbe da su vladajuća većina i HDZ 'zaslužni' za to što postupak traje toliko dugo.

'Nakon Odbora na kojem smo saslušali kandidate, zaražili da nam DSV da podatke što je to sa stegovnim postupkom protiv suca Dobronića. Mi smo nakon toga održali sjednicu većine i dogovorili da ćemo prije svega podržati Marina Mrčelu jer nam se čini da su njegov program, nastup i reference bolje od ostalih kandidata. Također smo rekli da i gospodin Dobronić dolazi iz sustava, utvrdili smo da je i on osoba koja se može nositi s pozicijom predsjednika Vrhovnog suda', rekao je Bačić.