brak iz interesa

Bačić: Nećemo raskinuti nacionalnu koaliciju s Bandićem

11.02.2020 u 20:15

Bionic
Reading

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, komentirao je stanje u vladajućoj koaliciji nakon što je propalo izglasavanje zagrebačkog GUP-a kazavši da to ne znači raskid koalicije na nacionalnoj razini

Rekao je da je razgovarao s predsjednikom kluba zastupnika stranke Rada i Solidarnosti Kažimirom Vardom te su konstatirali da će nastaviti prema dogovoru.

"Idući tjedan će biti sastanak vladajuće koalicije, a vladajuća koalicija je stabilna i nastavlja s radom", rekao je Bačić te dodao da su zastupnici HDZ-a u gradskoj Skupštini prvotno bili za GUP, ali su od prvog dana predlagali i nekoliko amandmana, ali kako ih Bandić nije prihvatio, oni nisu mogli podržati izmjene GUP-a. "Da je prihvatio amandmane, oni bi bili upućeni ministarstvu koje bi se u roku od 30 dana moralo očitovati jesu li zakoniti, tada bismo prihvatili sami GUP i time bi priča bila završena", rekao je Bačić za Dnevnik Nove TV.

To što je nakon neizglasavanja GUP-a otkazano i glasanje u Saboru predviđeno za petak, Bačić je nazvao koincidencijom. "Već smo jutros utvrdili da je nekolicina zastpnika vladajuće većine na službenom putovanju, pa nismo htjeli dovoditi u pitanje kvorum", rekao je Bačić, dodajući da će glasanje odgoditi za iduću ili srijedu ili petak.

Na konkretno pitanje tko je inicirao koaliranje HDZ-a s HNS-om, Bačić je izbjegao izravan odgovor. Podsjetio je da se sve to događalo u vremenu krize Agrokora i iščekivanja rollup kredita koji, kaže, ne bi bio odobren da Vlada nije bila stabilna.

"U tom trenutku smo razgovarali s HNS-om i u vodstvu HDZ-a nije bilo protivljenja toj koaliciji, pa ni od gospodina Brkića, ako na to aludirate", rekao je Bačić. Dodao je da je i on sam, kao i Milijan Brkić, bio jedan od zagovornika te koalicije. "Tu apsolutno nije bilo apsolutno dvojbe oko toga idemo li u koaliciju", rekao je Bačić