ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Bačić: Ne pogodujem spalionici otpada u Dugoj Resi

12.07.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje vodi ministar Branko Bačić, u današnjem je priopćenju ustvrdilo da je poduzelo sve zakonom propisane korake i sankcioniralo svaki utvrđeni propust u poslovanju pogona varaždinske tvrtke T7 Vis d.o.o., koja se u Dugoj Resi bavi spaljivanjem otpada, te je kao neistinite i zlonamjerne odbacilo optužbe koje se pojavljuju u nekim medijima o ministrovu pogodovanju toj tvrtki.

U Ministarstvu podsjećaju da je inspekcija zaštite okoliša provodila kontrolne nadzore nad spalionicom te je protiv te tvrtke podnijela ukupno četiri optužna prijedloga i kaznenu prijavu zbog povrede propisa o zaštiti okoliša. Donijela je ukupno pet rješenja kojima se nalaže tvrtki usklađenje s propisima o zaštiti zraka i otpadu. Također je 1. srpnja naredila privremenu zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom u pogonu jer se ono ne obavlja u skladu s dozvolom i tada je zapečaćen ventil u crpnoj stanici kojim se onemogućava uporaba otpadnih ulja za spaljivanje.

Kako se navodi, privremena zabrana bit će na snazi dok tvrtka ne ispuni uvjete propisane dozvolom koju je izdalo ministarstvo, tj. dok ne uspostavi neprekinuto mjerenje emisija onečišćujućih tvari u zrak na području pogona i ne počne rabiti energente u skladu s dozvolom, ističu u ministarstvu.
Pečaćenje je uslijedilo nakon što je nalaz zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' pokazao da tvrtka T7 Vis u Dugoj Resi spaljuje otpadna ulja u stopostotnom omjeru, a dozvolom ministarstva dopušteno je spaljivanje 40 posto otpadnih ulja, a ostalo uz neki drugi energent, na primjer loživo ulje.

U ministarstvu napominju da je po dojavi građana putem Centra 112 i Policijske postaje Duga Resa o dimu iz tvornice, inspekcija 6. srpnja obavila pregled i utvrdila da kotlovnica i dalje nije u funkciji, niti je pečat uklonjen, što znači da takva dojava nije potvrđena.

Također napominju da je za zaštitu rijeke Mrežnice mjerodavno Ministarstvo regionalnoga razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva, odnosno Vodopravna inspekcija.
Građani Duge Rese i ekološki aktivisti prosvjedovali su u lipnju ove godine, te prošli tjedan, tražeći trajno, a ne samo privremeno ukidanje dozvole za 'suspaljivanje, skladištenje i gospodarenje otpadom' tvrtki T7 VIS kako bi se očuvao zdrav zrak i rijeka Mrežnica.