BRUŠENJE PRED SJEDNICU

Bačić: Antikorupcijsko vijeće ne može provoditi javno saslušanje u Saboru

05.10.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a, komentirao je najavu održavanja sutrašnjeg Antikorupcijskog vijeća. 'Ne želim prejudicirati stav Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, oni će reći temeljem čega se može provoditi javno saslušanje u Hrvatskom saboru', rekao je Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima

'Podsjetio bih oporbu da je institut javnog saslušanja uveden na prijedlog vladajuće većine, a osobno sam bio u tome aktivan, zbog posebnog interesa hrvatske javnosti, kako bi se određena pitanja razjasnila. Istražna povjerenstva nekada su ograničena, pa smo htjeli omogućiti da se može i izvan povjerenstva organizirati javno saslušanje. Ali bitna razlika je u tome što se mogućnost javnog saslušanja odnosi samo na matična radna tijela u Hrvatskom saboru. To nije Antikorupcijsko vijeće, to se na njih ne odnosi', kazao je Bačić.

Antikorupcijsko vijeće može pozvati određene osobe da se očituju o nekim temama, ali ne po pravilima instituta javnog saslušanja, dodao je predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika.

Malo mu je suspektno da će o upravljanju Inom govoriti optuženik s teškim optužbama iz Janafa, Dragan Kovačević.

'Kontaminira se postupak koji se vodi pred hrvatskim pravosudnim tijelima', rekao je Bačić.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je da se neće odazvati na saslušanje pred članovima Antikorupcijskog vijeća i da je u pitanju 'pokušaj USKOK-ovog optuženika, dakle kriminalca, koji sada izmišlja stvari s nekakvog sastanka da bi vjerojatno zaštitio sebe, misleći valjda da ja imam veze s njegovom ulogom optuženika za sve ono što se zbivalo u Janafu'.

  • +27
Saborsko aktualno prijepodne Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Antikorupcijsko vijeće pokrenulo je proces saslušanja bivših i sadašnjih čelnih ljudi Ine, ali i političara kako bi se rasvijetlila afera u Ini, iz koje se nezakonito pokušalo izvući milijardu kuna.

Glavna tema u Saboru danas je sutrašnja sjednica Antikorupcijskog vijeća na kojoj bi trebao svjedočiti bivši predsjednik Uprave Janafa, a sada USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević. On je jučer najavio da planira doći na tu sjednicu. HDZ to želi spriječiti, pa su Odboru za Ustav uputili dopis u kojem traže mišljenje je li to u skladu s Poslovnikom i pozitivnim propisima. Stoga će se sjednica Odbora za Ustav održati sutra ujutro, prije sjednice Antikorupcijskog vijeća.

'To što upravljački vrh Ine nije nešto znao, to ga u smislu odgovornost ne osobađa. Zato je mađarski dio Uprave dao ostavku, a za hrvatski dio reagirao je Nadzorni odbor i došlo je do promjene. Potrebno je izmijeniti sustav upravljanja u Ini na svim razinama', kazao je Bačić.