VIŠE OD 600 MLADUNACA

Baby boom u zagrebačkom Zoološkom vrtu

01.01.2017 u 10:13

  • +4

Modernizirani Zoološki vrt grada Zagreba

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Bionic
Reading

Vodstvo Zagrebačkog Zoološkog vrta rezimirajući rezultate protekle godine ističe da je u 2016. dovršena prva faza modernizacije ZOO-a koji je postao još ugodniji za život svojim stanovnicima, a na svijet je došlo više od 600 mladunaca, dok su 172 životinje stigle iz drugih zooloških vrtova

Posebno su zanimljivi mladunci lavova i crnih roda te slonovska rovka, novi stanovnik zagrebačkoga ZOO-a. Čimpanza Boris u Ljubljani je dobio podmladak.

Prva faza modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta projekt je vrijedan 38 milijuna kuna za koji je čak 95 posto novca osigurao Europski fond za regionalni razvoj. U sklopu modernizacije, među ostalim, izgrađeni su volijera za afričke ptice, kompleks Madagaskar s nastambom za madagaskarske životinje i suvenirnicom, glavni ulaz u ZOO, nastamba za dalmatinske pelikane, Edukacijski centar te restoran s vidikovcem i odmorište. Obnovljeni su Lavlji most i kip Napuljskog ribara, a izgradnjom Darwinova i Ribareva mosta prema Labuđem otoku i njegovim uređenjem zagrebački Zoološki vrt prvi se put nakon 1930. godine proširio.

Modernizacijom je ZOO postao ugodniji za život svojim stanovnicima, o kojima brinu brojni djelatnici ZOO vrta – od timaritelja do zoologa, nutricionista i veterinara te stručnih službi i uprave. Upravo su oni skupili pregršt zanimljivih podataka o stanovnicima maksimirske šume.

U zagrebačkome ZOO-u 2016. na svijet je došlo više od 600 životinja

'U Zoološkom vrtu grada Zagreba 2016. godine na svijet je stiglo više od 600 životinja. Od toga je više od stotinu kralješnjaka', istaknuo je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Među sisavcima najviše potomaka dobili su golokrtičasti štakori – čak 24. Nosati rakuni dobili su 11 potomaka, a mare 10. Među gmazovima najviše mladunaca imaju patuljasti kajmani, koji su obitelj proširili za 22 člana. Williamsovi macaklini također imaju velik broj mladunčadi – njih 11. Kod mangrovskih jamičarki izleglo se devet, a kod šarenih boa pet zmija. Najviše ptića dobili su gak i mišoptica – iz prvog su gnijezda provirila četiri, a iz drugog tri sitna kljuna, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Crne rode proglašene parom 2016. - na proširenje obitelji dugo su čekale i dočekale

Parom godine djelatnici tog ZOO-a proglasili su crne rode - 23-godišnja ženka u Zagreb je stigla iz Đakova prije dvadeset godina, a 10-godišnji mužjak stigao je prije sedam godina iz Velike Britanije. Razlike u godinama i podrijetlu nisu stale na put njihovoj ljubavi. Od prvog dana crne rode su se odlično slagale, no na proširenje obitelji dugo su čekale. Dva prekrasna zdrava ptića, mužjaka i ženku, par je dobio tek ove godine. Obitelj crnih roda sada se može vidjeti u volijeri za afričke ptice.

Najveće zvijezde su lavići Tuma i Uzuri

Posjetitelji su najvećim zvijezdama među stanovnicima zagrebačkog ZOO-a 2016. proglasili laviće Tumu i Uzuri. Prijedloge za njihova imena dalo je 1200 ljubitelja životinja, a u glasovanje za najbolja imena uključilo se njih pet tisuća. Lavići su nedavno navršili šest mjeseci i među njima se vidi sve veća razlika. Tumi počinje rasti griva, a Uzuri izrasta u prelijepu lavicu.

A da su stanovnici maksimirske šume neodoljivi, ravnatelj Skok kaže kako to potvrđuje i Boris, zagrebačka čimpanza koja se 2015. godine preselila u Ljubljanu. Tamo je Borisa čekala ženka Neža, a u ožujku su dobili prinovu. 'Majušna Leona brzo je osvojila velike simpatije slovenske javnosti. Boris se pritom pokazao kao brižan otac i partner, a Neža kao nježna majka', rekao je Skok. Napominje kako je riječ o odličnom primjeru čemu, među ostalim, služi Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija. Putem tog udruženja se mladuncima diljem Europe traže genetski odgovarajući partneri s kojima bi mogli nastaviti vrstu.

Tijekom 2016. preselilo se 75 životinja, a 172 su stigle u ZOO, jedna od najzanimljivijih novih vrsta je slonovska rovka

Tijekom 2016. godine iz zagrebačkoga Zoološkog vrta preselilo se 75 životinja, a 172 su u nj stigle. U ZOO-u kažu da je jedna od najzanimljivijih novih vrsta - slonovska rovka.

'Životinja je to koja nije srodna ni slonu ni rovki, a prepoznatljiva je po nogama nalik štulama i njušci u obliku surle. Nakon genske analize životinje koja je dva stoljeća zbunjivala zoologe, znanstvenici se zauzimaju da se njihov red nazove sengiji. 'Sengi' je riječ iz jezika bantu kojom te životinje nazivaju afrički domoroci. U Keniji slonovsku rovku zovu i 'dobrim duhom šume'. Od prihoda nacionalnog parka Arabuka, čiji je zaštitni znak, plaća se obrazovanje lokalne djece', ističu u zagrebačkom ZOO-u.