EU I IZBJEGLICE

Azilanti u Grčkoj spavaju po parkovima

05.12.2008 u 09:51

Bionic
Reading

Organizacije koje skrbe za izbjeglice već mjesecima kritiziraju EU zbog ponašanja prema tražiteljima azila

Situacija je najgora u Grčkoj gdje izbjeglice uglavnom ne dovivaju smještaj, već se sklanjaju po ruševnim kućama i spavaju po parkovima.

Grčke su vlasti odbile svih osam tisuća zahtjeva za azil koliko su ih ove godine zaprimile, piše DW

 Za takvu je situaciju djelomično kriv sporazum iz Dublina. Prema njemu, ako je azilant u Grčkoj ušao u EU, a traži azil u nekoj drugoj zemlji članici, ta ga zemlja ne vraća u domovinu, već nazad u Grčku.

Sporazum iz Dublina može se zamrznuti i to u slučaju ako postoje sumnje da tražitelji azila u jednoj članici Europske unije nemaju dovoljnu skrb ili ako im nije omogućen pošteni postupak provjeravanja statusa tražitelja azila.
 
Zbog stanja u Grčkoj nekoliko organizacija koje skrbe o izbjeglicama i tražiteljima azila pozdravile su Komisijin prijedlog izuzeća Sporazuma iz Dublina i prestanak vraćanja izbjeglica u Grčku.
 
Europska komisija namjerava poboljšati opće uvjete života tražitelja azila koji ponekad godinama čekaju na odluku i rezultat postupka. Predlaže se da najkasnije nakon šest mjeseci dobiju pravo pristupa tržištu rada.

U nekim članicama Unije, na primjer u Austriji, tražitelji azila mogu početi raditi već nakon tri mjeseca, no to je pravilo samo na papiru. Stvarnost izgleda drukčije
Stoga Europska komisija poziva članice da uklone barijere.