ZAPOVJEDNIK RATNOG ZRAKOPLOVSTVA:

'Avioni su bili daleko da bismo vidjeli što je bilo'

24.09.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Avionu su bili ispravni, piloti vrhunski obučeni, vrijeme idealno, saznali smo od generala bojnika Vlade Bagarića, zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), na konferenciji za medije povodom pada dvaju zrakoplova MIG-21, sve osim onoga glavnog - zašto su se zapravo srušili. General, unatoč upornom novinarskom inzistiranju, nije želio ni najmanje ulaziti u detalje što je mogući uzrok nesreće i pada dvaju zrakoplova HRZ-a

General bojnik je opisao da su zrakoplovi bili u drugom naletu vježbe gađanja ciljeva na tlu. Prethodno su djelovali vježbovnim bombama i nakon toga je trebao uslijediti drugi nalet u kojem su trebali djelovati raketama.

'Avioni su se nalazili na 2600 metara visine u četveročlanoj formaciji jedan iza drugoga. Nismo ništa vidjeli zbog daljine, samo smo u jednom trenutku čuli preko radioveze da netko viče 'iskači, iskači', a nakon toga i dvije eksplozije', rekao je Bagarić. Pilot koji je vikao 'iskači, iskači' je treći iz kolone, a ne jedan od palih. Što je točno vidio, utvrdit će oformljeno povjerenstvo jer zapovjednik HRZ-a nije želio spekulirati što se točno odigralo u zraku, samo je rekao da je moguće bilo što od onoga što mediji pišu i da se jedan dio zrakoplova odlomio, kao i njihov sudar u zraku. Cijela vježba je snimana jer se materijal trebao koristiti u nastavi za pilote, ali ni na njoj, zbog daljine, prema Bagarićevim riječima, ne vide se razlozi pada dvaju zrakoplova. Zrakoplovi MIG-21 nemaju crnu kutiju, nego uređaj SAT koji prati određene parametre leta, ali on još uvijek nije pronađen.

Dakle, pred petočlanim povjerenstvom, kojemu je na čelu Goran Strmečki, glavni zrakoplovni inspektor, zadatak je utvrđivanja točnih razloga pada dvaju zrakoplova MIG-21, a ne postoji određeni rok u kojem bi trebalo odraditi posao. Bagarić je naglasio da je povjerenstvo potpuno neovisno u svom radu, a formirano je i posebno stručno tijelo na njihov zahtjev, koje bi im trebalo pomoći u istrazi.

General Bagarić je na novinarsko pitanje osjeća li odgovornost zbog nesreće rekao da osjeća nelagodu zbog gubitka dva aviona.

Zapovjednik HRZ-a je ponudio svu moguću pomoć ranjenoj Mariji Klipa, za koju nije mogao točno ustvrditi od čega je ranjena, pa tako postoji mogućnost da su je ozlijedile krhotine od bojnog djelovanja aviona tijekom vježbe, a ne dijelovi aviona nakon pada. Inače, zrakoplovi tijekom manevra koriste vježbovne bombe.

Bagarić ne planira zbog te nesreće spuštati ostalih šest zrakoplova na tlo te kaže da sigurnost hrvatskog zračnog prostora nije ugrožena. Ipak, u dogledno vrijeme bi se mogli naći u problemima jer rok upotrebe postojećih MIG-ova istječe 2013. godine i ne može se produljiti, a političkih odluka o tome što će biti nakon toga još uvijek nema. Vrijednost palih MIG-ova zbog starosti teško je utvrditi, ali cijena remonta za svih 12 prije sedam godina bila je 10 milijuna dolara.