lik i djelo

Avangarda iz Istre: Božinoviću i ekipi mjesecima pokazuje zube, no tko je zapravo Dino Kozlevac, zvijezda istarskog Stožera? Svi ga hvale, ali ima i mrlju u biografiji

25.06.2020 u 15:03

Bionic
Reading

Šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac stvarno pripada avangardi. Iako se ova francuska složenica koja označava prethodnicu obično koristi kao umjetnički termin, Kozlevac je svojim odlukama doista prethodnica. Škole su se prve zatvorile u Istri, ta je županija prva postala zona 'corona free', a izbijanjem novog vala epidemije Kozlevac opet poseže za strožim mjerama od onih koje donosi Nacionalni stožer u Zagrebu. On pak na fronti protiv raznih nepogoda nije od jučer. Bio je čovjek i u politici, iako ga se malo tko sjeća kao saborskog zastupnika, a u zaborav je pala i možda jedina mrlja u njegovoj karijeri

Kozlevac se ne libi pokazati zube Nacionalnom stožeru. Jučer je možda bio i najoštriji dosad. Broj oboljelih po njegovoj računici i broj Nacionalnog stožera nisu bili isti. 'Oni su se raspali, zbilja sam ljut i dosta mi je više… Što su oni računali, bogtepitaj', kazao je Kozlevac.

Iako smo u kampanji za parlamentarne izbore, kad se apsolutno sve politizira, promatrač bi mogao zaključiti kako tu postoji i politička netrpeljivost između nacionalnog stožera predvođenog HDZ-om i istarskoga koji vodi nekadašnji SDP-ovac.

Da, Kozlevac je bio prvi istarski SDP-ovac, šef tamošnjeg ogranka i predsjednik Skupštine Istarske županije, a boje stranke branio je i u Hrvatskom saboru u šestom sazivu.

No u toj stranci nije već godinama.

Ljubav sa SDP-om pukla zbog Milanovića

Ljubav je pukla dok je na čelu te stranke bio Zoran Milanović. Više o tome zna Slavko Linić, čovjek s kojim Kozlevac dijeli sličan politički put.

'Dosta dobro ga znam. U isto vrijeme bili smo u SDP-u i imali isto mišljenje o Milanovićevoj politici', kaže nam Linić. Pojašnjava i oko čega je u Istri 'puklo', što je dovelo do toga da Kozlevac napusti SDP.

'SDP je u Istri uvijek solidno surađivao s IDS-om, a Milanović je istarske SDP-ovce svađao s IDS-om', objašnjava Linić. Iako je napustio stranku, Kozlevac je ostao u lijevom političkom spektru te se on i Linić opet susreću u političkoj areni, ovaj put u stranci Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, a koju je osnovao bivši predsjednik Ivo Josipović.

Crtice iz biografije

Kozlevac je rođen 1960. godine u Kopru, a živi u Bujama. Vatrogascima se pridružio već sa 16 godina, a diplomirao je na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu. Vatrogasni je zapovjednik Istarske županije, a saborski zastupnik bio je od 2008. do 2011. Kada se razišao sa SDP-om, pridružio se stranci Ive Josipovića Naprijed Hrvatska - Progresivni savez. Oženjen je i otac dvoje djece.

Na izborima 2015. Linić je bio prvi na listi u 8. izbornoj jedinici, Kozlevac drugi.

'On je vrlo odgovorna i vrijedna osoba, dobar organizator, ja bih rekao da dobro zna rukovoditi. Vidite da je on taj koji vrlo ozbiljno shvaća svoj posao. Nije osoba koja koristi položaj, nego mu položaj služi da što bolje odradi posao', kaže Linić i dodaje da je Kozlevac doista uvijek, kada su u pitanju nepogode svih vrsta s kojima se susretao kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije ili kao šef tamošnjeg Stožera civilne zaštite, korak ispred drugih.

Supruga prebacila novac vatrogasaca na svoj i njegov račun

Pitamo Linića i za crticu iz Kozlevčeve biografije koja baca popriličnu sjenu na njegov rad. Naime 2010., kad je bio saborski zastupnik, njegova supruga Roberta Grando Kozlevac samu je sebe prijavila Državnom odvjetništvu nakon što je u lokalnim medijima odjeknula priča da je pronevjerila više od sto tisuća kuna umaških vatrogasaca, u čijem je računovodstvu radila.

Novac je prebacila na svoj i suprugov račun.

'Radi se o mojoj supruzi, a vezano uz posebno izvješće policije DORH-u, mogu reći da je istraga bila na temelju kaznene prijave koju je moja supruga podnijela protiv same sebe. Imala je grižnju savjesti, više nije mogla nositi taj teret i samu sebe je prijavila. Riječ je o računima na kojima oboje imamo punomoć i kao što sam već rekao i ranije, u prosincu, kad se prijavila, nisam ništa znao dok mi sama nije rekla', kazao je tada za tportal Kozlevac, dodajući da očekuje da će DORH i pravosuđe odraditi svoj posao.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Regional Express - Nezavisni Istarski Portal

Pravosuđe je i odradilo svoj posao te je 2012. pravomoćno kažnjena uvjetnom osudom na 11 mjeseci zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje.

Linić se prisjeća kako je to doista bila neugodna situacija za Kozlevca, no da je tu bila riječ o 'slabosti njegove supruge'. 'Kada je to saznao, odmah se zadužio i vratio dugove. To je nešto što je slabost supruge i on je nastojao što bolje sanirati to. To je tragedija koju je morao proživjeti', smatra Linić.

  • +16
Dino Kozlevac Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Kozlevca do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti za komentar ove priče, ali i jedne druge, zbog koje bi on sam mogao predmetom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Sumnjiva nabava vatrogasnih vozila, prijava odbačena

Mediji su tu aferu zvali novom aferom Kamioni. Naime potkraj 2009. pokrenut je postupak za odlučivanje o sukobu interesa na prijedlog Damira Radnića, bivšeg vijećnika Županijske skupštine Istarske županije, protiv tadašnjeg istarskog župana Ivana Jakovčića i Kozlevca zbog nabave 30 vatrogasnih vozila za istarske vatrogasce.

Priča o nabavi vatrogasnih vozila datira još iz 2005., kad je Istarska županija odlučila izaći iz državnog programa nabave vatrogasnih vozila za jedinice lokalne samouprave, uz subvencioniranje 50-postotnog iznosa, i provesti vlastiti program nabave po punoj cijeni.

Odbacivanjem subvencioniranog državnog programa nabave vatrogasnih vozila marke Mercedes, u kojem je udio Istarske županije trebao biti 33,4 milijuna kuna, kupljeno je za 73 milijuna kuna trideset vozila marke Iveco.

Radnić je smatrao da je Kozlevac u sukobu interesa zato što je godinama obnašao dužnost predsjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije i kasnije bio glavni vatrogasni zapovjednik Istre te istodobno vlasnik tvrtke Protection d.o.o. iz Umaga, a koja se bavi i trgovinom vatrogasnom opremom, koju su vatrogasci kupovali od njega.

'Kad sve završi, moći ću komentirati neistine. Sad mogu samo reći da ja suvlasnik tvrtke Protection nisam od 2002. godine', branio se Kozlevac tada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SDP

Povjerenstvo za sukob interesa 2010. prepustilo je slučaj DORH-u, a nakon toga ne postoje informacije kako je sve završilo.

Radnić danas za tportal kaže kako su 'dorhovci iz Rijeke odbacili prijavu', a da je slučaj bio 'toliko jednostavan da bi ga malo dijete riješilo'.

Unatoč tome što je s Kozlevcem bio na suprotnoj strani, Radnić kaže kako objektivno on u koronakrizi relativno dobro odrađuje svoj posao.

'Nemam prigovora, čak bih ga mogao i pohvaliti. 'Svejedno, ta sjena ostaje zauvijek. Svi ti istarski političari su teški od dva milijuna eura nadalje. Sumnjam da su to stekli samo politikom', poručuje Radnić.

Koliko je 'težak' Kozlevac?

Koliko je 'težak' Kozlevac, koji je kao saborski zastupnik morao predati imovinsku karticu, od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nismo mogli doznati.

Naime stare imovinske kartice nisu više javno dostupne, a da bi oni posegnuli u arhivu i dali javnosti karticu na uvid, mora postojati očit javni interes. Da je Kozlevac, recimo, na predstojećim izborima na nekoj listi, onda bi to bilo moguće.

Hvali ga i HDZ-ovac Kliman

O Kozlevcu riječi hvale ima i osoba s druge strane političkog nišana, istaknuti istarski HDZ-ovac Anton Kliman. Iako Kozlevac često juriša na Nacionalni stožer, Kliman odbacuje mogućnost da postoje politički motiv. 'Ulazimo u političku utakmicu i treba se maknuti iz te priče, pogotovo oni koji su u stožerima moraju ostati u sferi profesionalnosti i ne upuštati se u dnevnu politiku', kazao nam je Kliman.

Za Kozlevca smatra da je do sada izuzetno profesionalno i odgovorno obavljao svoju dužnost, uz ostale članove istarskog koronastožera. Njegov izravan i oštar stil Kliman ne želi komentirati. Kaže: 'Uvijek je pitanje kome više odgovara koji stil, o tome je teško raspravljati. Kozlevac ima punu svijest o tome što znači imati sigurnu sredinu i to je njegova zadaća.'

Zaključuje kako je sukob s Nacionalnim stožerom nebitan jer je s Kozlevcem u više navrata razgovarao u kontekstu revitalizacije turizma u Istri nakon prve koronakrize te da je on uvijek naglašavao dobru suradnju sa Zagrebom.