potopljeni brod

[VIDEO] Autentičnost snimki Moskve netom prije potonuća nije potvrđena, ali stručnjaci nemaju dileme da je riječ o ruskom ponosu

18.04.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Na Twitteru su se pojavile fotografije na kojima se navodno vidi oštećena ruska krstarica Moskva prije potonuća. Međutim, potvrde o autentičnosti fotografija nema

Štoviše na pojedinim mjestima se spominje da je riječ o fotografijama snimljenima 15. travnja, a objavljeno je da je Moskva potonula dan ranije. Međutim, stručnjaci, čini se, nemaju dilema.

Rob Lee s Odjela za ratne studije s King's Collegea u Londonu napisao je na Twitteru: Čini se da je ovo autentična fotografija Moskve nakon što je pogođena ukrajinskim projetkilom.

OSINTechnical,profil na Twitteru koji objavljuje obavještajne informacije iz otvorenih izvora, objavio je: 'Ne mogu potvrditi autentičnost, ali ovo je krstarica klase Slava. Ne mislim da je bilo koji drugi od brodova te klase uništen na ovaj način'.

Dopisnik Guardiana iz Moskve, Andrew Roth, rekao je kako vjeruje da bi neprovjerena fotografija mogla biti prva krstarica Moskva koja se pojavila nakon što ju je navodno pogodio projektil.

Podsjetimo, Rusi tvrde da je raketna krstarica Moskva na kojoj je bilo 510 ljudi potonula u olujnim vodama nakon požara i eksplozija uzrokovanih streljivom koje je bilo uskladišteno na brodu. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Moskva potonula za vrijeme pokušaja tegljenja u luku po olujnom vremenu.

Međutim, ukrajinska strana tvrdi da je brod pogođen dvjema njihovim raketama Neptun te da je upravo to izazvalo požar i potonuće krstarice.

  • +6
Ruska krstarica Moskva Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY