prvi inozemni posjet

Austrijski šef diplomacije: Opstanak BiH ne smije se dovoditi u pitanje

15.10.2021 u 13:02

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Linhart kazao je u petak u Sarajevu kako i nova austrijska vlada snažno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i njenu te europsku perspektivu svih država zapadnog Balkana, jer to smatra najvažnijim ulogom u stabilnost i sigurnost.

Nakon što je ranije ovog tjedna imenovan novim šefom austrijske diplomacije, Linhart je odabrao BiH kao prvu zemlju koju će posjetiti u toj ulozi. Nakon sastanka s bosanskohercegovačkim dužnosnicima on je novinarima kazao kako je to potvrda posebnih veza između dvije države.

"Ovo (posjet) je znak i naše uvjerenje da bez članstva BiH i zapadnog Balkana u Europskoj uniji ona nije kompletna i taj projekt nije dovršen. Također su nam iznimno važni sigurnost i stabilnost u BiH kao i u regiji", kazao je Linhart.

Linhart je u BiH boravio u razdoblju kada eskalira kriza prouzročena najavama da će Republika Srpska poduzeti korake koji bi de facto vodili ka secesiji tog entiteta. Šef austrijske diplomacije to je komentirao kazavši kako su očuvanje jedinstva i suvereniteta BiH za Austriju neupitni te da će se ona za to odlučno zalagati.

"Za nas je to pitanje izvan svake rasprave i za nas je budućnost BiH u Europi", kazao je Linhart.

Potvrdio je i kako Austrija odlučno podupire ulogu i ovlasti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, kao i vojnu misiju EU u BiH (EUFOR) kojom zapovijeda austrijski general Alexander Platzer.

Neke države poput Rusije najavile su kako bi u Vijeću sigurnosti UN mogle blokirati produženje mandata EUFOR-a kada se o tome bude raspravljalo početkom studenog.

Misija u BiH pod nazivom Althea naslijedila je mandat kojega je ranije u BiH imao NATO. Sada je u strukturama EUFOR-a oko 600 vojnika opremljenim pretežito lakim pješačkim naoružanjem koji uglavnom imaju zadaću promatrati stanje u BiH te intervenirati u slučaju izravnih sigurnosnih prijetnji.

Linhart je dvojbe oko produženje mandata EUFOR-a komentirao konstatacijom kako je u kriznoj situaciji kakva je sada u BiH važno zajamčiti stabilnost države, a misija Althea tome nedvojbeno doprinosi. Najavio je kako će Austrija to jasno kazati na međunarodnim forumima koji predstoje idućih dana.

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je kazala kako EUFOR treba ostati jer su sve alternative tome znatno nepovoljnije. "Uvjerena sam da imamo uvjete za produženje mandata", kazala je Turković, koja je Austriju opisala jednim od ključnih partnera BiH, posebice stoga jer u Beču vrlo dobro razumiju izazove s kojima se BiH sučeljava.