PRANJE NOVCA

Austrijska istraga o Sanaderu otežava izručenje Hrvatskoj?

17.12.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo u Innsbrucku pokrenulo je istragu u slučaju Sanader, potvrđeno je u petak, nakon što je u četvrtak državno odvjetništvo u Salzburgu objavilo postojanje kaznene prijave protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera za pranje novca

Kako je u petak objavila austrijska novinska agencija APA, istražni spis proslijeđen je iz Innsbrucka državnom odvjetništvu zaduženom za korupciju u Beč.

'Smatramo da je ono nadležno', izjavio je u petak za APA-u Hansjoerg Mayr, glasnogovornik državnog odvjetništva u Innsbrucku. Mayr nije otkrio pojedinosti o slučaju.

Kako piše APA, činjenica je da je jedna banka iz Tirola prošlog tjedna podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca, iz čega proizlazi da bi Sanader mogao u Tirolu raspolagati računima, koji su 'povezani sa sumnjama koje protiv njega postoje u Hrvatskoj'.

Državno odvjetništvo nadležno za korupciju trebalo bi sada donijeti odluku o daljnjem postupku.

'Mislim da će se to brzo dogoditi', rekao je Mayr.

Glasnogovornica državnog odvjetništva nadležnog za korupciju Eva Habicher izjavila je za APA-u da to odvjetništvo u petak još nije dobilo spis iz Innsbrucka i da će u ponedjeljak imati više informacija.

Državna odvjetnica u Salzburgu Barbara Feichtinger izjavila je u četvrtak da je jedna banka iz Innsbrucka podnijela prijavu o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno odvjetništvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak Sanaderova izručenja Hrvatskoj, odnosno, za austrijsko pravosuđe njegov bi slučaj postao prioritetan.