VRLO NEUGODNI REZULTATI ANKETE

Austrijanci žele desničara Strachea za kancelara

29.11.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Anketa je provedena na reprezentativnoj skupini Austrijanaca s pravom glasa, a njih 21 posto je zaključilo da bi predsjednik ekstremno desne Slobodarske stranke, Heinz-Christian Strache, bio najbolji kancelar. Aktualni kancelar, socijaldemokrat Werner Faymann, ima podršku 20 posto anketiranih

'Kada bi se kancelar mogao birati direktno na izborima, za kojeg političara biste se odlučili?', standardno je pitanje agencije za istraživanje javnog mnijenja Market-Institut iz austrijskog Linza. Ono što je iznenađujuće jest da je u najnovijoj anketi najviše podrške za poziciju austrijskog kancelara dobio predsjednik ekstremno desne Slobodarske stranke, Heinz-Christian Strache. Anketa je provedena na reprezentativnoj skupini Austrijanaca s pravom glasa, a njih 21 posto je zaključilo da bi Strache bio najbolji kancelar. Aktualni kancelar, socijaldemokrat Werner Faymann, ima podršku 20 posto anketiranih, dok je najgore prošao predsjednik Narodne stranke i vicekancelar Josef Pröll, kojeg na mjestu šefa vlade želi vidjeti tek 10 posto ispitanih građana.

Takav odličan rezultat Strachea austrijski analitičari ponajviše pripisuju slabosti Narodne stranke i njenog predsjednika Josefa Prölla, koji je došao na tu poziciju praćen velikim očekivanjima javnosti i stranačkog članstva, a zasad nije ostvario ništa. Zato je za narodnjake alarmirajući podatak da bi svaki drugi Austrijanac koji podržava tu stranku ipak više volio da Strache bude kancelar, što, naravno, žele i svi koji podržavaju Slobodarsku stranku.

Kada je riječ o rejtingu parlamentarnih stranaka, socijaldemokrati u anketi Market-Instituta osvajaju 29 posto, narodnjaci 25 posto, a Stracheova stranka 24 posto. Zeleni su stabilni na 12 posto, koliko su osvojili i na parlamentarnim izborima 2008. godine. Analitičari predviđaju da će Stracheov rejting u javnosti, kao i njegove stranke, još više rasti, jer su Austrijanci nezadovoljni velikom koalicijom na vlasti.