PISMO BRUXELLESU

Austrijanci se žale na slovenske vinjete

11.06.2009 u 11:48

Bionic
Reading

Austrijska ministrica prometa Doris Bures uputila je početkom ovog mjeseca službeni dopis europskom povjereniku Antoniju Tajaniju u kojem se žali na skupoću slovenskih vinjeta

Bures je u pismu oštro kritizirala "previsoku cijenu" kratkotrajnih slovenskih vinjeta:

"Slovenska odluka da počne prodavati i vinjete za kraća razdoblja teško da predstavlja poboljšanje u odnosu na dosadašnje stanje i po našem mišljenju ni dalje ne ispunja pretpostavke za primjerenu proporcionalnost koja bi bi bila u skladu s normativima EU", istaknula je ministrica Bures.

Cijena od 15 eura za sedmodnevnu vinjetu i protuuslugu od samo 15 km autoceste, na glavnoj putničkoj prometnici kroz Sloveniju na putu u Hrvatsku, "puno je previsoka", potvrdila je Bures.

Za dvotjedni godišnji odmor u Hrvatskoj se tako mora računati s pristojbama za slovenske ceste u visini od 30 eura, a to, drži Bures, nije gotovo nikakvo poboljšanje u odnosu na dosadašnju polugodišnju slovensku vinjetu koja stoji 35 eura.

"Unatoč svom razumijevanju za teško stanje financiranja izgradnje cesta u Sloveniji", navodi austrijska ministrica u službenoj žalbi Bruxellesu, "s aspekta Austrije i velikog broja turista i putnika u tranzitu kroz Sloveniju, do te mjere previsoke cijene za sedmodnevnu slovensku vinjetu nisu prihvatljive".