TEMELJITA REKONSTRUKCIJA

Austrijanci ruše neonacistički 'oltar'

15.12.2016 u 11:15

Bionic
Reading

Donji dom austrijskog parlamenta odobrio je državno preuzimanje kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, što je korak prema preuređenju te lokacije do neprepoznatljivosti kako bi se obeshrabrili neonacisti koji tamo dolaze kako bi odali počast nacističkom diktatoru

U tekstu prijedloga zakona, usvojenom u srijedu navečer, ne navodi se na koji način država planira doći u posjed kuće zbog čega su neki zastupnici glasovali protiv njega.

Među protivnicima zakona bio je dio članova male liberalne stranke Neos, stoji u priopćenju parlamenta, ali se ne navodi koliko je zastupnika glasovalo "za" a koliko protiv. Sada ga još mora odobriti gornji dom, ali to se smatra formalnošću.

Ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je da vlada podržava "temeljito arhitektonsko preuređenje" lokacije na kojoj se nalazi kuća u kojoj je rođen Hitler 1889., što bi moglo uključivati njezino rušenje.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau am Inn nedaleko od granice s Njemačkom kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši oduzeti kuću uz naknadu privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.