brzo se šire

Austrija prešla granicu: Mutirane varijante čine više od polovice novozaraženih

26.02.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva Austrije objavilo je da je među građanima novozaraženima virusom SARS-CoV-2 po prvi put više od polovice riječ o potvrđenim mutiranim varijantama koronavirusa

“Čini se da se mutacije vrlo brzo šire zato što su snažnije”, prenio je Der Spiegel izjavu austrijskog ministra zdravstva Rudola Anschobera.

Austrija je, inače, jedina zemlja u Europi i jedna od rijetkih u svijetu koja apsolutno sve pozitivne slučajeve nakon PCR testiranja šalje na utvrđivanje i o kojoj se varijanti virusa radi kako bi se pratilo i, ako je moguće, sprečavalo širenje varijanti koronavirusa, javlja N1.

Anschober je rekao da je u Austriji pri kraju cijepljenje svih po domova za starije i nemoćne, pa stoga očekuje skoro znatno smanjivanje broja umrlih od covida-19.

Kad se stanje u Hrvatskoj ide uspoređivati sa stanjem u Austriji, primijeti se da je u Hrvatskoj 25. veljače incidencija utvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom bila 66,4 osobe na 100.000 građana tijekom tjedan dana. U Austriji je sedmodnevna incidencija bila 147,8 osoba na 100.000 stanovnika. Međutim, ako se gleda relativni broj umrlih od covida-19 tijekom tjedan dana, vidi se da je to u Austriji 1,9, a u Hrvatskoj 2,2. Riječ je o podacima Sveučilišta Johns Hopkins i zdravstvenih agencija u Austriji, koji se redovito aktualiziraju na stranicama Der Standarda.

  • +12
Austrijanci pohrlili u trgovine i frizerske salone Izvor: AFP / Profimedia / Autor: ALEX HALADA

Austrija testira daleko više od Hrvatske, odnosno u prethodnom ciklusu od 24 sata 223.000 antigenskih i PCR testova.

Intenzivno prateći nove slučajeve zaraze, posebno nove slučajeve mutiranih varijanti, u Austriji su 9. veljače, prenio je tada N1 Info, odlučili ograničiti promet prema Tirolu zbog učestalosti pojave južnoafričke varijante SARS-CoV-2.

Prije dva dana, pak, također je prenio N1 Info, potpuno je stavljen u skoro apsolutnu karantenu gradić Mayrhofen u Tirolu zbog 42 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, od kojih je utvrđeno da je kod najmanje 29 zaraženih riječ o južnoafričkoj mutaciji koronavirusa.