BOŠNJAKOVIĆ O IZRUČENJU

'Austrija još nije zatražila dokumentaciju o Sanaderovom slučaju'

11.12.2010 u 17:04

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa dosad nije dobilo nikakav službeni zahtjev da dostavi bilo kakvu dokumentaciju o slučaju Ive Sanadera austrijskom ministarstvu pravosuđa, izjavio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U izjavi za Hrvatski radio Bošnjaković je rekao da se bivši premijer Sanader tek treba izjasniti pred austrijskim nadležnim sudom prihvaća li postupak izručenja. Ako ga prihvati tada će se primijeniti tzv. pojednostavljeni postupak izručenja za koji, navodi ministar, nije potrebno slanje nikakve dokumentacije jer izručenje ide relativno brzo.

'Ako bi se usprotivio izručenju, austrijsko ministarstvo pravosuđa zatražilo bi od Hrvatske da dostavi spis i tada se u posebnom sudskom postupku odlučuje o izručenju', rekao je Bošnjaković

U slučaju da Sanader zatraži azil u Austriji ili ne pristane na izručenje, za svaku od tih mogućnosti, ističe ministar, postoje zakoni koji propisuju određenu proceduru koju je potrebno poštivati, ali je teško reći koliko bi ona mogla trajati.

Upitan misli li da je policija mogla spriječiti Sanaderov bijeg, kako to navode neki mediji, ministar pravosuđa je odgovorio da je policija poduzela sve potrebne mjere i brzo reagirala.

'Promptno smo reagirali, naša su tijela zatražila izdavanje međunarodne tjeralice, ona je odmah raspisana i čini mi se da su sva tijela postupila dobro', ocijenio je Bošnjaković