KREĆU BILATERALNI RAZGOVORI

Austrija i Slovenija našle rješenje za kranjsku kobasicu?

kranjska kobasica

kranjska kobasica

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenija i Austrija pokušat će na bilateralno-tehničkoj razini riješiti problem zaštite zemljipisnog podrijetla kranjske kobasice, najavio je u utorak u Bruxellesu slovenski ministar poljoprivrede Franci Bogovič

Stručnjaci dviju država o tome će nastojati postići bilateralno rješenje na sastanku u Sloveniji idućeg tjedna, rekao je Bogovič, dodavši da se o tome proteklog vikenda dogovorio sa svojim austrijskom kolegom Nikolausom Berlakovichem

'Vjerujem da ćemo postići kompromis, rješenje će naći stručnjaci', rekao je slovenski ministar, dodajući kako vjeruje da kompromisno rješenje neće utjecati na postupak registracije kranjske kobasice kao slovenskog nacionalnog proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom na razini Europske unije.

Službeno glasilo Europske unije u veljači je objavilo zahtjev Slovenije, koja za svoju kranjsku kobasicu traži zaštitu zemljopisnog podrijetla. No, kobasica s takvim nazivom proizvodi se i prodaje u Austriji, ali i u drugim zemljama u okolici, što bi se priznavanjem registracije u Bruxellesu moglo promijeniti.

Prema pravilima EU-a, sve faze proizvodnje i prerade poljoprivrednog proizvoda sa zaštićenim podrijetlom moraju se odvijati na određenom zemljopisnom području, jer je pretpostavka da svoja svojstva zahvaljuje upravo tome okolišu.

Slovenija kranjsku kobasicu smatra svojim nacionalnim proizvodom, pa je na nacionalnoj razini zaštitila njezinu recepturu. U zemlji djeluje i nacionalna udruga proizvođača kranjske kobasice, koja dodjeljuje godišnje nagrade najboljim proizvođačima. Austrija je pak uložila prigovor na postupak kojim se prava zaštite žele proširiti na EU. Zaplet bilateralno treba riješiti u roku pola godine od podnošenja prigovora.

Austrijanci se boje da bi njihovi proizvođači kobasica mogli imati komercijalne gubitke ako budu morali odustati od uvriježenog naziva Krainerwurst i popularizirati isti proizvod pod drugim imenom.

Slovenski etnolog Janez Bogataj u svojoj knjizi navodi anegdotu da je ime kranjskoj kobasici dao austrijski car Franjo Josip.

Navodno je sa svojom pratnjom jednom zalutao u neku slovensku gostionicu, gdje su mu rekli da njegovom veličanstvu na žalost ne mogu ponuditi ništa primjereno i da imaju samo obične domaće kobasice. Nakon što je jednu, probao car je navodno rekao da to nikako nije obična domaća kobasica nego odlična kranjska kobasica.

Slovenija je do sada zaštitu zemljopisnog podrijetla uspjela registrirati za 11 svojih tradicionalnih prehrambenih proizvoda i jela. Najviše je riječ o raznim vrstama sireva i suhomesnatih proizvoda. No, u Bruxellesu je zemljopisno zaštitila i prekmursku gibanicu, slasticu koja je zbog zemljopisne i povijesne povezanosti vrlo slična hrvatskoj međimurskoj gibanici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi