seksualno nasilje

Australski visoki sud donijet će odluku o kardinalu Pellu drugi tjedan

02.04.2020 u 10:02

Bionic
Reading

Australski visoki sud objavio je u četvrtak da će 7. travnja donijeti odluku o žalbi kardinala Georgea Pella na presudu za pedofiliju

Bivši vatikanski čuvar riznice (78) osuđen je u ožujku 2019. za seksualno nasilje nad dvojicom dječaka 1996. i 1997. u katedrali svetog Patrika u Melbourneu gdje je tada bio nadbiskup.

Drugi tjedan, 7. travnja, suci će odlučiti treba li odbaciti ili prihvatiti žalbu, a Pell čitavo vrijeme tvrdi da je nedužan.

Kardinal Pell počeo je služiti šestogodišnju kaznu zatvora prije godinu dana, a postao je najviše rangirani katolički svećenik u svijetu koji je osuđen na temelju tužbe za seksualno zlostavljanje djece.

Porota je Pella osudila na temelju optužbe za seksualni čin s djetetom mlađim od 16 godina i na temelju četiri optužbe za neprimjereni čin s djetetom mlađim od 16 godina.

Visokom sudu u Melbourneu uložio je žalbu nakon presude nižeg žalbenog suda u Victoriji prošlog kolovoza koji je presudu donio većinom 2-1.Odbaci li sud žalbu, presuda bi vjerojatno mogla biti donesena za nekoliko mjeseci.

Pellov odvjetnik Bret Walker rekao je sudu da je ključni čimbenik koji Pellove navodne napade čine nevjerojatnim jest to da su se odvijali nakon nedjeljne mise u prostoru katedrale sv. Patricka u Melbourneu koji je ispunjen ljudima, a ne u tajnim ili privatnim odajama.