PANIČNI STRAH OD ZARAZE

Australija zatvorila granice državljanima zemalja zahvaćenih ebolom

28.10.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Australija je obustavila izdavanje viza državljanima zapadnoafričkih zemalja zahvaćenih epidemijom ebole, nadajući se da će tako spriječiti širenje te bolesti na svoj teritorij, izjavio je u ponedjeljak australski ministar useljeništva Scott Morrison.

U Australiji nije zabilježen ni jedan slučaj ebole, ali je bilo nekoliko slučajeva u kojima je postojala sumnja u tu bolest, uključujući 18-godišnjakinju iz zapadne Afrike za koju je pregledom u ponedjeljak ustanovljeno da nije zaražena.

'Vlada je uvela strogi nadzor kad je riječ o ulasku osoba u Australiju u okviru našeg useljeničkog programa za zapadnu Afriku', rekao je Morrison u parlamentu.
'Te mjere uključuju trenutačnu obustavu našeg useljeničkog programa, uključujući i program humanitarnog useljavanja iz zemalja zahvaćenih ebolom, što znači da ne obrađujemo zahtjeve za vizom iz tih pogođenih zemalja', rekao je.

Obustavljeno je izdavanje privremenih viza, a oni koji su dobili neograničenu vizu a još nisu stigli u Australiju bit će podvrgnuti 21-dnevnoj karanteni', dodao je.

Epidemija ebole od izbijanja u ožujku ubila je gotovo 5.000 ljudi, uglavnom u zapadnoj Africi.

Bolest može potrajati do tri tjedna prije nego što se ukažu simptomi, a u tom trenutku ona postaje zarazna.

Australija je dala preračunato oko 95 milijuna kuna za borbu protiv ebole, ali je istodobno izvrgnuta kritikama oporbe zato što nije poslala ekipe u pomoć pogođenim zemljama.