NA GODIŠNJICU INVAZIJE

Australija šalje dronove Ukrajini i nameće nove sankcije Rusiji

24.02.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Australska vlada priopćila je u petak da će poslati još dronova Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv Rusije te je nametnula nove ciljane financijske sankcije protiv 90 ruskih pojedinaca i 40 subjekata, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu

Na popisu osoba pod sankcijama su ruski ministri energetike, prirodnih resursa i industrije te koncern Kalašnjikov, proizvođač zrakoplova Tupoljev i proizvođač podmornica Admirality Shipyards. 'I dalje smo uz Ukrajinu', priopćio je premijer Anthony Albanese.

'Bespilotni zrakoplovni sustavi pružaju obavještajne podatke s bojišta i omogućuju nadzor i izviđanje ukrajinskim oružanim snagama', dodao je. Nije naveo koliko će točno dronova biti poslano ni o kojim je modelima riječ te hoće li biti naoružani.

Pretpostavlja se da su poginuli deseci tisuća ukrajinskih civila i vojnika s obje strane, a milijuni su prisiljeni na izbjeglištvo, otkako je prije godinu dana ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio invaziju na Ukrajinu, koju on naziva 'posebnom vojnom operacijom' oslobađanja susjedne zemlje od ekstremista.

  • +30
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Australija, jedna od zemalja izvan NATO-a koja najviše doprinosi potpori koju Zapad pruža Ukrajini, slala je pomoć, streljivo i opremu te je zabranila izvoz aluminijeva oksida i aluminijevih ruda, uključujući boksit, Rusiji.

Otkako je počeo sukob, Australija je pružila oko 500 milijuna australskih dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini te je slala vojnike u Britaniju koji su pomagali u uvježbavanju ukrajinskih vojnika i podvrgnula je sankcijama više od tisuću ruskih pojedinaca i subjekata.