pacifički forum

Australija izdvaja 500 milijuna dolara za suočavanje s klimatskim promjenama na Pacifiku

13.08.2019 u 08:51

Bionic
Reading

Australska vlada objavila je u utorak da je namijenila 500 milijuna australskih dolara (338 milijuna američkih dolara) za rješavanje problema koje na pacifičkom području izazivaju klimatske promjene, uključujući u to spremnost na suočavanje s katastrofama i ulaganja u obnovljivu energiju

"Tihi ocean naš je dom, koji dijelimo s obitelji država", rekao je australski premijer Scott Morrison u utorak, uoči posjeta Tuvalu, arhipelagu na kojemu se od utorka od četvrtka održava godišnji forum pacifičkih otoka.

Australska vlada do sada je bila na udaru kritika zbog svog skepticizma vezano uz klimatske promjene.

Po riječima australskog premijera, to ulaganje će, uz postojeću međunarodnu pomoć, omogućiti da pacifički otoci investiraju u obnovljivu energiju i ojačaju svoje kapacitete u borbi protiv učinaka klimatskih promjena.

Pomoć će biti namijenjena za financiranje projekta hidroelektrana na Solomonskim otocima, cesta i mostova na Papui Novoj Gvineji i školama za spremnost na klimatske promjene na Kiribatima.

Pomoć od 500 milijuna dolara koja će od iduće godine biti dodijeljena u razdoblju od pet godina nastavlja se na 300 milijuna dolara, već uplaćenih za razdoblje 2016. do 2020.

Proteklih godina Australija se suočava s ozbiljnim kritikama pacifičkih susjeda jer ne čini dovoljno u rješavanju emisije ugljičnog dioksida, nastavlja ulagati u proizvodnju ugljena i koristi prijenos bonusa u ispunjavanju pariških klimatskih ciljeva.

U ponedjeljak je premijer otočja Fiji Frank Bainimarama pozvao Australiju da potpunije shvati "egzistencijalnu prijetnju" s kojom se suočavaju pacifičke države te kazao da bi Australija trebala ubrzati prijelaz na obnovljivu energiju jer postizanje nulte neto stope emisije do 2050. neće biti moguće bude li se nastavilo s korištenjem ugljena.

Premijer Tuvalua Enele Sopoaga, koji je domaćin pacifičkog otočnog foruma, rekao je da bez obzira na to koliko je mnogo novca uloženo, "to ništa ne znači ako pridonosite ozbiljnom utjecaju na klimatske promjene".

"Australija more više učiniti", rekla je Claire Anterea, klimatska aktivistica iz Kiribatija, jedne od malih otočnih država kojoj prijeti opasnost zbog podizanja razine mora.