PLUTANJE JADRANOM

Aurelia nakon 40 sati stigla u Split; Talijanka autom umalo zgazila novinare u luci

10.05.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Kad je nakon više od četrdeset sati plovidbe na moru, koja se uglavnom svela na plutanje, 150-metarski brod Aurelia talijanske tvrtke SNAV uz pomoć četiri tegljača i ‘pilota’ ušao u splitsku luku, s palube se zaorila Grdovićeva ‘Evo mene, moji ljudi’. Putnici, njih ukupno 215, za divno čudo nisu bili traumatizirani premda su na pučini proveli dvije noći i premda su dobar dio tog vremena nekontrolirano vršljali Jadranom

Bijesna je bila tek gospođa Francesca, Talijanka iz Rima, koja je situaciju opisala kao ‘katastrofu’ i priznala da je doživjela napadaje panike, a zatim je svojim automobilom u odlasku skoro pregazila hrpu novinara i snimatelja koji su dočekali trajekt. Zbunjeni su bili brojni turisti u splitskoj luci, a ne znajući što se događa i sami su fotografirali putnike valjda misleći da se radi o slavnim osobama.

Aurelia, stara točno četiri desetljeća, plovi pod ciparskom zastavom i već godinama održava morsku liniju između Splita i Ancone. U noći sa srijede na četvrtak otkazao joj je motor i tako je nastala drama koju su, čini se, najviše doživjeli mediji - a najmanje sami ljudi koji su se zatekli na samom brodu. Njima nije bilo ugodno, ali svi tvrde da nije bilo panike. Pili su i jeli sve dok nije nestalo alkohola, malo i zaplesali. Pri kraju je ipak nestalo cigareta, pa je bilo i malo nervoze.

‘Bilo je zabavno! Imali smo besplatnu hranu, besplatno pivo i vino, jedino je možda komunikacija s putnicima mogla biti malo bolja. Svakih nekoliko sati obavještavali su nas da ćemo ubrzo uploviti u Split, a to se nije događalo’, kazali su za tportal Australci Allison i Scott. Žurili su prijaviti se u svoj splitski hotel, makar s danom zakašnjenja.

‘Bilo je jako jugo i malo smo se zabrinuli, ali čim je stigao remorker, uslijedilo je olakšanje. A i vrijeme se proljepšalo’, kaže Anton Borić, koji je među prvima stupio na splitsko tlo. Nena Jurić novinarima je objasnila da će se najprije odmoriti i uživati u činjenici da se vratila svome Splitu.

‘Nije bilo ni previše lijepo, ni previše ugodno, ali na kraju će ostati uspomena koju ću nastojati gledati pozitivno. Posada je bila sjajna, baš su se trudili da nas smire i ugode nam’, kazala nam je ona.

Putnici s Aurelije po zakonu imaju pravo na povrat 50 posto cijene plaćene karte, no malo je vjerojatno da će ih većina to iskoristiti jer su zadovoljni tretmanom - ručkovima, večerama i pićem. Da su bili malo maštovitiji, putovanje su mogli proglasiti malim krstarenjem Jadranom.

‘Sve je dobro kad se dobro završi’, s olakšanjem je kazala Maglica Plejić, dok je Britanki Anni, čini se, najteže palo to što je za jedan dan zakasnila na posao u Dubrovniku. Grupica od pedesetak liječnika iz Šibenika i okolice zapjevala je nakon što je prošla pasošku kontrolu, a medicinska tehničarka Barica Rodin kazala nam je da je još uvijek uzbuđena i teško može spojiti dvije suvisle rečenice.

‘Nisu baš svi na brodu mogli kontrolirati emocije, pogotovo kad je stigla informacija da je brodovlasnik u početku odbio pomoć jer nije želio platiti tegljenje’, kaže ona.

S ozbiljne strane, odmah nakon uplovljavanja Aurelije na brod su ušli istražitelji koji će razgovarati sa zapovjednikom i posadom te nastojati utvrditi uzrok havarije. Brod će potom, najvjerojatnije već u petak, biti otegljen na popravak u splitsku Sjevernu luku.

Trajekt Aurelia ulazi u splitsku luku Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX